Linkuri accesibilitate

Chişinăul istoric repetă trista soartă a Bucureştiului (Andrei Pippidi / Dilema veche)


Competiţia din USL şi serviciile secrete (Armand Goşu / 22)


Cartea neagra a patrimoniului cultural al Municipiului Chisinau face obiectul unui articol aspru si ingrijorat semnat de istoricul Andrei Pippidi in saptamanalul Dilema Veche. Pippidi arata ca deteriorarea sau pur si simplu demolarea cladirilor din centrul vechi al capitalei Republicii Moldova repeta trista soarta a Bucurestiului. Se dau cifre relevante din sinteza publicata de Ministerul Culturii din Republica Moldova. Intre exemple, sunt pomenite Planul urbanistic General din 2007, prin care ar urma sa se construiasca Bulevardul Cantemir, cu pretul demolarii a 12 strazi si a circa 40 de cladiri din Chisinau, dar si Casa Zemstvei guberniale a Basarabiei. Palatul, construit la 1856, fusese promis ca sediu Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu”, din Chisinau, in schimbul restaurarii cladirii. Deocamdata, arata Andrei Pippidi, pare sa aiba mai multe sanse planul alternativ, al demolarii Casei Zemstvei, pentru ca in locul ei Federatia Internationala de Sah sa construiasca un complex monumental in forma de... figura de sah.

Evenimentul zilei isi tine la curent cititorii cu criza politica din Republica Moldova. Articolul de azi se refera la demisia „de onoare” care i-a fost ceruta premierului Vlad Filat de catre presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Motivul invocat este publicarea unor interceptari telefonice, in care seful guvernului, dar si alti functionari, dadeau indicatii sefului Inspectoratului fiscal. Pe langa reluarea principalelor informatii despre situatia politica din Republica Moldova, Evenimentul zilei prezinta si pozitia exprimata in conferinta de presa de vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Vadim Pisrinciuc a apreciat acolo ca, prin alegatiile pomenite, Partidul Liberal, impreuna cu alte partide parlamentare, demonstreaza ca doresc provocarea alegerilor parlamentare anticipate şi, deci, subminarea agendei europene a Republicii Moldova.

Intr-un comentariu publicat in saptamanalul 22, Armand Gosu ajunge la concluzia ca tensiunile din Uniunea Social-Liberala, aflata la guvernare in Romania, nu sunt rezultatul „razboiului mediatic” declansat dupa alegerile din 9 decembrie. Televiziunile mo­gulilor Dan Voiculescu, Antena 3, și Sebastian Ghiță, Romania TV, doar re­flectă ciocnirile dintre cele două tabere, social-democrati și respectiv liberali plus conservatori, pe fondul împărțirii posturilor care asi­gură accesul la resurse. Cele doua grupari din USL si-au aruncat recent acuzatii grave, de infiltrare cu agenti ai serviciilor secrete. Armand Gosu crede ca exista intr-adevar o competitie dura intre Victor Ponta si Crin Antonescu aliat cu Dan Voiculescu, pentru controlul asupra serviciilor de informatii. Potrivit cutumei instituite de presedintele Traian Basescu, conducerea serviciilor este incredintata opozitiei. Deci, dupa victoria din iarnă a USL actualii sefi ai serviciilor ar trebui schimbati, numai ca presedintele Basescu nu mai are destula influenta. In aceste conditii, competitia s-a declansat, iar reasezarile de forte sunt inevitabile si vor tine cont de gruparile din zona serviciilor secrete si de conexiunile acestora in tara si peste hotare, se mai arata in acest articol din revista 22.
XS
SM
MD
LG