Linkuri accesibilitate

„Ostaticii frontului politic” (Adevărul)


„Integritatea membrilor CNI sub semnul întrebării” (Ziarul de Gardă)


În editorialul intitulat „Ostaticii frontului politic”, Alina Ţurcanu de la „Adevărul” se întreabă ce ar schimba eventualele alegeri anticipate în viaţa politică de la Chişinău? Răspunsul ei e că nimic. “În cel mai bun caz ne-am alege cu aceiaşi „eroi“ la cârma ţării, doar că fără câteva zeci de milioane de lei în buget,” observă ziarista şi continuă: „dar ne-am putea trezi şi cu o reeditare a nopţii de coşmar din 25 spre 26 februarie 2001, când comuniştii reveneau în cel mai democratic mod la guvernare...Şi din nou, ei, „elita“ - roşie, verde, albastră sau de altă culoare politică - vor fi vedetele (fie că vor urla de fericire că au câştigat puterea sau de ciudă că au pierdut), iar noi, muritorii de rând, vom rămâne ostaticii”.

Un alt articol din acelaşi ziar discută calitatea medicamentelor compensate. Pentru a reduce povara doctoriilor scumpe de pe umerii celor cu venituri mici, statul şi-a asumat responsabilitatea de a asigura unele categorii de persoane cu medicamente gratuite sau compensate, se arată în articol. Numai că mulţi oameni afirmă că s-au pomenit în situaţii când acestea erau de calitate proastă şi au fost nevoiţi să cumpere din banii lor altele mai bune. Deputata Valentina Stratan, care a fost membra unei comisii a situaţiei de pe piaţa farmaceutică a spus publicaţiei că în această comisie au existat plângeri de la medici, care spuneau că nu pot trata copiii, ci din contra apar complicaţii de la acele preparate. „Ulterior, aceştia s-au ales cu mustrări aspre din partea conducătorilor instituţiei“, spune deputata Valentina Stratan pentru „Adevărul”.

Moni Stănilă de la „Timpul” constată cu ironie că deşi în mod normal în momentul în care te uiţi la televizor, mintea îşi încetează activitatea, la moldoveni lucrurile stau invers. „Ca să înţelegi cât de cât corect situaţia din ţară în urma ştirilor de la televizor, e nevoie de folosirea maximă a capacităţii analitice a creierului. Şi, bineînţeles, de un spirit practic şi matematic,” ironizează ziarista. „Mai întâi e nevoie să stabileşti cine e pro şi cine contra. Apoi trebuie să urmăreşti ştirile după tabere: vezi ce spun cei pro şi cei contra. Faci un rezumat cu toate ştirile, iar apoi faci o sinteză. Combini ştirile şi cauţi factorul comun din cele două mulţimi de informaţii”.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie că deputaţii comisiei speciale care verifică în aceste zile declaraţiile de avere ale membrilor Comisiei Naţionale de Integritate au descoperit mai multe discordanţe între datele prezentate de instituţiile statului şi cei patru membri ai CNI. „Potrivit informaţiilor unor instituţii, sunt persoane care au ceva mai mult decât au declarat”, se arată în articolul întitulat „Integritatea membrilor CNI sub semnul întrebării”.
XS
SM
MD
LG