Linkuri accesibilitate

Guvernul Borisov a demisionat sub presiunea străzii


Proteste la Sofia, 20 februarie 2013
Proteste la Sofia, 20 februarie 2013

Premierul Boiko Borisov a lăsat Bulgaria într-o situație economică mult mai proastă decât cea în care a primit-o în 2009.

În Bulgaria, primul ministru Boyko Borisov a anunțat astăzi demisia guvernului său de centru-dreapta pe fundalul unor ample proteste, poate cele mai ample care au avut loc în această țară în ultimele decenii. Întrebarea care se pune acum la Sofia este ce forță politică va putea exploata mai tare mișcarea civică din spatele protestelor care au avut un puternic accent social. Relatează Petio Petkov:

La mai puțin de 5 luni de la alegerile parlamentare Bulgaria se îndreaptă spre alegeri anticipate. Ca un răspuns la protestele civice cu participarea a zeci de mii de oameni, primul ministru Boiko Borisov a depus demisia guvernului.

Premierul Boiko Borisov după prezentarea demisiei în Parlament
Premierul Boiko Borisov după prezentarea demisiei în Parlament
El a anunțat că partidul său – Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei, nu va participa la guvernul provizoriu, ce va fi numit de președinte Plevneliev cu principala sarcina de a organiza anticipatele – cel mai probabil la începutul lunii mai. Practic, Borisov a trecut de pe acum în opoziție, încercând să minimizeze pierderile în urmă protestelor. Nu el, ci guvernul provizoriu se va confrunta cu gravele probleme în energetica ce au generat nemulțumirea cetățenilor.

Borisov a respins orice colaborare cu Partidul socialist, fost comunist, și cu aliații acestuia din Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci.

Liderul Coaliției albastre, ex-premierul Ivan Kostov, a constatat însă că primul ministru a cedat practic puterea foștilor comuniști, a dezertat după ce ieri a dat promisiuni economice și sociale imposibil de îndeplinit.

Proteste violente la Sofia, 19 februarie 2013
Proteste violente la Sofia, 19 februarie 2013
Borisov a lăsat Bulgaria într-o situație economică mult mai proastă de cea în care a primit-o în 2009. Rezerva fiscală a scăzut sub limita critică punând în pericol stabilitatea financiară. Cu numai două zile în urmă guvernul a contractat un nou credit în valoare de jumătate de miliard de euro în scopul de a plăti subvențiile întârziate ale producătorilor de cereale și a a dezamorsa protestul național anunțat.

Demisia guvernului a fost așteptată după ce președintele Plenveliev și vicepreședinta Popova și-au anunțat solidaritatea cu protestatarii iar principalele canale de televiziune, până ieri net pro-Borisov, și-au schimbat brusc politica.

Este așteptata reacția participanților la proteste care până acum au respins orice încercare a fi deturnate acțiunile lor. Principalele lor cereri sunt schimbarea modelului politic, trecerea la sistem uninominal cu posibilitatea de a fi rechemați deputații, control civic asupră principalelor instituții și justiției, alegeri pentru Mare adunare populară.

În următoarele zile este așteptată constituirea unui nou partid ce va purta denumirea „Podul vulturilor”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG