Linkuri accesibilitate

Din nou despre Stasi


Gregor Gysi (Foto: Die Linke)
Gregor Gysi (Foto: Die Linke)

Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Stîngii, Gregor Gysi, în vizorul Procuraturii federale.



La începutul lunii februarie, ziarul conservator „Die Welt” a anunţat că Procuratura a început urmărirea penală a deputatului Gregor Gysi. Acesta este preşedintele grupului parlamentar al formaţiunii post-comuniste, Partidul Stîngii, în Bundestag-ul german. În acelaşi timp, presa germană a publicat ştirea că imunitatea parlamentară a lui Gysi a fost ridicată.

Procuratura îl acuză că într-o declaraţie notarială, din 2012, ar fi minţit. În respectiva declaraţie, Gysi a afirmat – sub jurămînt – că nu a întreţinut niciodată legături cu fosta poliţie secretă est-germană, Stasi. Declaraţia a dat-o în urma unui litigiu de presă.

Gysi, fiind acuzat într-un reportaj (difuzat în 2011 de postul public local de televiziune, NDR) de relaţii cu Stasi, a înaintat justiţiei o plîngere, cerînd interdicţia răspîndirii afirmaţiei că ar fi furnizat poliţiei secrete din fosta RDG informaţii legate de anumite persoane. Potrivit Codului Penal german, declaraţiile notariale false se pedepsesc cu pînă la 3 ani de închisoare.

Între timp, publicaţiile „Die Welt” şi „Der Spiegel” au obţinut din partea Oficiului federal pentru studierea arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi, documente, din care rezultă că Gysi s-a întîlnit în 1989 cu ofiţeri Stasi. În cursul întîlnirii respective, el ar fi relatat, pe larg, despre un interviu pe care l-a acordat revistei „Der Spiegel” şi care a apărut în ediţia din 13 martie 1989 a revistei amintite (vezi: Der Spiegel, Nr. 11, 13.3.1989). „Die Welt” susţine că Gysi a acordat interviul respectiv publicaţiei vest-germane la indicaţia conducerii de partid.

De 20 de ani, presa germană speculează dacă Gysi a fost un colaborator al serviciului secret Stasi sau ba. Nu s-a putut dovedi, pînă în prezent, dacă în spatele numelor conspirative „Notarul” şi „Secretarul” se ascunde Gysi sau o altă persoană. Gysi a cîştigat mai toate procesele intentate celor care îl acuzau de legături cu Stasi.
Partidul Stîngii i-a luat apărarea lui Gysi, susţinînd că toată povestea este o nouă înscenare a presei care astfel încearcă să-l discrediteze în preajma campaniei electorale. Gysi urmează să devină candidatul de frunte al partidului la alegerile generale din septembrie.

Teologul şi fostul activist civic est-german, Richard Schröder, a criticat mass-media pentru că nu-i acordă lui Gysi prezumţia de nevinovăţie. Într-un editorial, publicat în „die tageszeitung” (taz), Schröder este de părere că dovezile citate de publicaţiile germane (a se vedea aici un articol din „Spiegel-online”, din 18.2.2013) au un grad redus de relevenţă. Totodată, reproşează unor foşti clienţi ai avocatului Gysi că practică astăzi un soi „de interpretare istorică născocitoare”, încercînd astfel doar să-l prejudicieze.

Preşedintele Oficiului pentru studierea arhivelor Stasi, citat de „Spiegel-online”, spune că noile documente trebuie analizate serios pentru că ele ar putea contribui la elucidarea rolului real pe care l-a jucat Gysi. Din documentele Stasi, publicate în aceste zile rezultă, că Gysi, în semn de apreciere pentru activitatea sa contra-informativă, ar fi primit, în 1985, o monedă aniversară şi o diplomă din partea poliţiei secrete. Într-un comunicat de presă, biroul lui Gysi a respins marţi aceste informaţii, afirmînd că el niciodată nu a primit bani sau vreun cadou din partea securităţii Stasi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG