Linkuri accesibilitate

Se mai face bine Alianța pentru Integrare Europeană?


AIE pe vremea când nu avea „febră”: 12 martie 2012.
AIE pe vremea când nu avea „febră”: 12 martie 2012.

Un „șarpe cu mai multe capete” și cu temperatură.


În Alianța pentru Integrare Europeană continuă tensiunile, schimburile tăioase de replici, acuzațiile reciproce – deși toate cele trei partide afirmă că vor să calmeze spiritele, să găsească o soluție de compromis. Eventual să negocieze un nou acord de colaborare. MArți, liderul liberal Mihai Ghimpu califica alianța drept „… un șarpe cu mai multe capete”, Marian Lupu avertiza că „oamenii care ne-au votat se simt acum abandonați, neliniștiți, dezgustați”. Și cum se „simte” Uniunea Europeană ? S-ar putea ca Republica Moldova să renunțe la reformele pro-europene? Alla Ceapai a stat de vorbă cu mai mulți analiști politici.

Preşedintele Legislativului Marian Lupu a declarat marți la un briefing de presă că dacă liderii coaliţiei de guvernare nu vor găsi o soluţie inteligentă de depăşire a crizei, visul european al Moldovei va fi pierdut. Speakerul a repetat de câteva ori că PD pe care îl conduce este deschis să discute orice soluţie de compromis.

Mai optimist pare a fi premierul Vlad Filat care se arată convins că impasul politic va fi depăşit, iar reformele pro-europene vor fi promovate cu succes.

Comentatorul politic, directorul postului de televiziune TV7 Anatol Golea e de părere că liderii coaliției de guvernare aspiră la integrarea europeană mai curând prin vorbe, decât prin fapte:

„Ceea ce se întâmplă e prea departe de standardele europene spre care chipurile aspiră în vorbe Republica Moldova. Republica Moldova poate să bată pasul pe loc încă o jumătate de an. sau poate schimba vectorul european pe unul eurasiatic în cazul alegerilor anticipate care nu se mai exclud în această situaţie. În acelaşi timp nu exclud că putem rămâne în mocirlă, fără demisia guvernului, fără alegeri anticipate, dar în mocirlă, fără a progresa, cu gâlceavă, scandaluri, spălarea rufelor în public. Să vedem dacă şi de această dată liderii AIE vor reuşi să remedieze situația creată de ei din cauza ambiţiilor şi orgoliilor personale şi de partid.”

Gâlceava din interiorul coaliţiei de guvernare afectează indubitabil relaţiile Republicii Moldova cu UE, de această părere este directorul asociației pentru politică externă. Victor Chirilă spune că cel mai mult are de suferit imaginea liderilor AIE în care partenerii europeni au învestit un imens credit de încredere:

„Dacă această criză va continua, prin aceste şantaje care se repetă în fiecare zi din partea unui sau altui partid, atunci vom avea instabilitate politică instituţională în Republica Moldova, vom avea un guvern minoritar, slab, nefuncţional din punct de vedere a luării deciziilor şi a implementării politicilor. Atunci vor apărea mai multe semne de întrebare în capitalele europene unde Republica Moldova se îndreaptă. Aceste îngrijorări, aceste semne de întrebare pot influenţa şi eventualele decizii legate de semnarea acordului de asociere sau de acordare de asistenţă.”

Editorialistul de la trustul de presă Jurnal Petru Bogatu e de părere că partenerii occidentali s-au cam obişnuit cu animozităţile din interiorul AIE, care au fost şi în trecut doar că nu de aşa proporţii. Mărul discordiei de această dată, lupta cu corupţia declanşată de CNA deşi se face prin justiţie selectivă şi este una mimată, spune editorialistul, are şi partea ei pozitivă:

„Sigur că ceea ce se întâmplă acum este o simplă reglare de conturi, dar în urma acestei reglări de conturi iese la suprafaţă adevărul. În occident, liderii occidentali intuiau că aceste lucruri mocnesc undeva în surdină şi chema actuala guvernare să ia măsuri împotriva corupţiei. nu se luau aceste măsuri. Şi aceste lucruri urâte iată că acum la suprafaţă. Şi poate că este mai bine. Republica Moldova este acum în situaţia unui bolnav, care s-a trezit în faţa unei boli care a ieşit acum la suprafaţă printr-o situaţie poate accidentală. Dar este mai bine aşa decât dacă lucrurile rămâneau undeva ascunse în interiorul organismului şi ulterior s-ar fi constatat că nu mai e nimic de făcut, că boala a măcinat organismul. Eu văd şi partea a acestei situaţii. Cred că o văd şi partenerii occidentali. Cred că nu este nimic încă pierdut nici pentru actuala guvernare.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG