Linkuri accesibilitate

Căutători de meteoriți...


Gramul de presupuși meteoriți oferit pe Internet pentru vreo mie de ruble, puțin peste 30 de dolari.



Savanții ruși spun că au recuperat din gheața lacului Cebarkul peste 50 de fragmente minuscule din meteorul care a explodat vinerea trecută deasupra regiunii munților Urali, cu puterea a zeci de bombe atomice. Zona a fost împânzită nu doar de savanți, ci și de vânători de meteoriți care speră să se îmbogățească.

Localnicii spun că meteorul a făcut o copcă de 6 metri. Scafandrii care au inspectat-o nu au găsit nimic la fundul lacului Cebarkul. Dar omul de știință rus, Viktor Grohovsky, șeful unei expediții a universității din Urali a declarat agenției Ria Novosti că meteorul poate fi totuși în lac.

Grohovsky a spus că fragmentele scoase din gheața lacului sunt mai mici de un centimetru și au conținut de fier de aproximativ 10%. Ele s-ar încadra în cel mai comun tip de meteoriți găsiți pe Pământ.

Dar, în afara oamenilor de știință, zona dimprejurul orașului industrial Celiabinsk, deasupra căreia a fost văzută explozia, a fost împânzită de vânători meteoriți, care speră să se îmbogățească din vânzarea fragmentelor găsite. S-a estimat deja că bucățile de meteorit pot ajunge la peste 2 mii de dolari gramul, adică de 40 de ori mai mult decât aurul.

„Încă e greu să numești un preț. Cu cât mai puține bucăți se vor găsi, cu atât vor fi mai scumpe”, a declarat agenției Reuter Dmitry Kachkalin de la Societatea Rusă a Iubitorilor de Meteoriți.

Pe internet au apărut rapid oferte, dar unii vindeau gramul de presupuși meteoriți cu doar vreo mie de ruble, puțin peste 30 de dolari.

Agenția spațială americană NASA a estimat că meteorul putea avea 17 metri în diametru și cântări 10 mii de tone înainte de a intra în atmosfera terestră. Este cel mai mare meteor înregistrat intrând în atmosferă în mai mult de un secol.

Agenția rusă Roscosmos a calculat că bulgărele de foc al meteorului în flăcări s-a deplasat pe cer cu aproximativ 30 de kilometri pe secundă, înainte de a se prăbuși în lac.

Între timp autoritățile medicale rusești au ridicat la aproape 1500 bilanțul celor răniți în urma exploziei meteorului. 46 de persoane sunt încă internate în spital.

La week-end, peste 20 de mii de oameni au luat parte la operațiunea oficială de curățare a zonei din jurul Celiabinsk-ului, amplasat în inima unei regiuni industriale cu uzine militare.

În oraș se mai muncește încă la înlocuirea a nenumărate geamuri spart de unda de șoc la explozia meteoritului. Potrivit NASA, explozia a degajat 500 de kilotone de energie, adică mai mult decât echivalentul a 30 de bombe nucleare de la Hiroshima.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG