Linkuri accesibilitate

Există o dualitate a puterii care pune în pericol funcţionarea normală a instituţiilor statului (I. Cașu/Adevărul)


„Ne interesează autenticitatea acestor interceptări telefonice..., cum au ajuns în mass media.” (Panorama).



Editorialistul Igor Caşu de la „Adevărul” discută, în urma evenimentelor politice de săptămâna trecută, problemele legate de guvernare în Republica Moldova. În opinia autorului, „s-a văzut că există o dualitate a puterii care pune în pericol funcţionarea normală a instituţiilor statului. Un partid din alianţă, mai exact o persoană, controlează şi foloseşte după bunul plac două instituţii-cheie ale statului: Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie”. Igor Caşu crede că nici premierul Vlad Filat nu a dovedit calităţi extraordinare, de lider naţional, cum se pretinde de la o vreme”. Soluţia pentru impasul creat acum ar fi, la părerea sa, „scoaterea din algoritmul partajărilor pe criterii partinice a instituţiilor de drept. Prin urmare, la Procuratură, CNA, CNI, Ministerul de Interne trebuie numite persoane din afara partidelor politice şi care să nu se supună unui sau altui lider de partid”.

În opinia lui Nicolae Negru, de la „Jurnal de Chişinău”, „lucrurile nu sunt atât de complicate precum par la prima vedere”. Compromisuri se cer din ambele părţi, dar, înainte de toate, Filat, Lupu şi Ghimpu trebuie să adopte un model viabil de guvernare în coaliţie. Nu e nevoie de prea mare efort intelectual ca să găseşti unul, e musai, cum spun ardelenii, să vrei”. „Nu pot să existe trei prim-miniştri, un stat nu poate funcţiona într-un asemenea mod”, mai menţionează dl Negru, care invocă bunele practici în acest sens din România unde miniştrii unui guvern de coaliţie nu răspund unei „duble comenzi”.

Directorul şi editorialistul publicaţiei „Timpul”, Constantin Tănase, scrie că „în anul 2013, V. Filat, ca șef al guvernului, nu s-a ocupat deloc de administrarea țării, ci de intrigi și reglări de conturi. La fel și […] demisiile lui Zubco și Plahotniuc nu sunt folosite pentru interesele țării – reformarea justiţiei și eficientizarea guvernării, ci pentru consolidarea puterii sale personale”. În opinia dlui Tănase, „în situaţia dată, liderul PD, Marian Lupu, și al PL, Mihai Ghimpu, nu au o alegere prea mare. Filat este aşa cum este și nu persoana lui este acum cea care trebuie să conteze pentru noi. Pentru a nu fi aruncați definitiv pe orbita Moscovei, liderii PL și PD vor trebui, potrivit lui Tănase, „să-și șteargă lacrimile după „necrologul” lui Filat, să înghită pastila amară servită de acesta și să accepte crearea unei majorităţi. Altă soluție care ar fi în interesul național nu există”.

„Democratul Igor Corman a condamnat ascultarea convorbirilor telefonice ale demnitarilor şi a declarat că în asemenea condiţii oamenii nu se vor mai simţi în siguranţă”, notează „Panorama” cu referire la o emisiune televizată. „Ne interesează autenticitatea acestor interceptări telefonice. Ne interesează cum au ajuns în mass media. […] CNA trebuie ă facă o anchetă în acest sens”, a mai spus deputatul PDM citat de Pan.md.

„Moldova nu va depăşi Ucraina la semnarea acordului de asociere cu UE”, titrează portalul RBK – Ucraina. Portalul îl citează în acest sens pe ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Tomasz Sikorski, care explică de ce este imposibil tehnic acest lucru. „Noi am coordonat deja textul cu Ucraina. Unele traduceri ale acordului sunt deja gata sau aproape gata. Aşa că, sub aspectul criteriilor tehnice, noi mai curând că vom fi gata să semnăm acordul cu Ucraina. Iar dacă e să vorbim despre alte ţări ale Parteneriatului estic, mai întâi trebuie să încheiem negocierile, iar după asta să parafăm acordul”.
XS
SM
MD
LG