Linkuri accesibilitate

„Calculatorul nu ia mită...”


Pavel Filip: „este nevoie să trecem la un model economic bazat pe import de investiţii şi export de produse, un model economic sănătos.”



„Computerul nu poate fi mituit” este crezul ministrului tehnologiei, informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip, care speră să lupte eficient împotriva corupţiei prin dezvoltarea rapidă a tehnologiei informaţionale. Dar până acolo, remarcă realist ministrul Pavel Filip în interviul cu Valentina Ursu, economia Moldovei trebuie pusă pe baze sănătoase.

Pavel Filip: „Dacă vom încerca să găsim cauzele sărăciei, veţi
vedea că ne confruntăm cu modelul economic defectuos din Republica Moldova, bazat pe remitenţe sau, eu îl mai numesc, export de oameni şi import de produse.

Pentru a schimba acest model economic – despre care a vorbit, a propos, şi vorbeşte tot timpul şi Fondul Monetar Internaţional, că economia Moldovei stă pe un picior, care se numeşte remitenţe – este nevoie să trecem la un model economic bazat pe import de investiţii şi export de produse, un model economic sănătos.”

Europa Liberă: Cum e posibil?

Pavel Filip: „Investitorii nu vin cu una, cu două într-o ţară unde nu-şi găsesc liniştea.”

Europa Liberă: Mediul propice.

Pavel Filip: „Sau mediul propice, da. Eu îmi aduc aminte şi iniţiativele, lansate în 2007 de guvernul comunist de atuncea, cu impozitul pe profit zero, amnistia capitalului, amnistia fiscală. Şi toţi strigau că uite acesta va fi un imbold pentru investitori de a veni în Republica Moldova şi atuncea mi-am spus părerea mea proprie că nu este important pentru un investitor nişte facilităţi fiscale. Este important mediul unde vine. El vrea să fie sigur, în primul rând, că nu va fi deposedat de investiţia pe care o face şi că nu se va confrunta cu corupţia.

Deci problema cea mai importantă rămâne să fie instituţiile corupte. Deoarece perceperea investitorului, atuncea când dă, în primul rând, ochii cu grănicerul, apoi cu vameşul, apoi merge să-şi obţină o autorizaţie sau o licenţă, fiscul şi apoi, dacă ajunge, nu dă Domnul, în instanţa de judecată, şi nu are parte la o judecată imparţială şi obiectivă – aicea sunt problemele cele mai importante.

Şi tehnologia informaţiei este unicul instrument eficient pentru a rezolva aceste probleme. Doar un exemplu: poliţiştii, care iau mită pe drumurile Republicii Moldova, atuncea când te opresc. Este suficient să implementăm un sistem inteligent de monitorizare a drumurilor şi am uitat de problema aceasta. Deci nu mai contează cine este la volan – ministru, deputat – dacă ai încălcat, ţi-a venit poza cu chitanţa pentru plată acasă şi fii bun şi plăteşte. Calculatorul nu ia mită.

Dar foarte greu noi ne mişcăm în acest domeniu. Chiar vreau să vă aduc şi exemplul unei iniţiative a Ministerului Tehnologiei, Informaţiei şi Comunicaţiilor, portalul www.implicare.md . Deci în viziunea mea, a fost o iniţiativă de transparentizare a infracţiunilor. Era un obiectiv ambiţios acolo, că cel care plasează imaginea va primi şi o remunerare. Deci nu a fost să fie. Nu ştiu ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Imediat a fost blocat acest site. De ce?

Pavel Filip: „A fost blocat de către Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Şi este foarte straniu pentru mine de ce acest site a fost blocat, dar martorul ocular sau multe altele nu sunt blocate.”

Europa Liberă: Şi răspunsul dumneavoastră?

Pavel Filip: „Eu cred că răspunsul trebuie să-l căutăm într-o dimensiune politică undeva. Dar îmi pare rău fiindcă este un proiect destul de eficient. Haideţi să fim realişti, acuma, dacă un ministru merge la volan sau un deputat, l-a oprit poliţistul, dacă a văzut legitimaţia, în marea majoritate a cazurilor, îi permite să meargă mai departe. Or, dacă eu ştiu că poate să-mi facă o poză oricine – dar acuma sunt video registratoare în fiecare automobil practic – eu nu mă voi mai încumeta să încalc vreodată regulile de circulaţie, pentru că voi apărea într-o situaţie mai neplăcută, pe acest portal.

Dar, în general, ideea era că cel care plasează imaginile trebuia să primească o remunerare din aceasta. Or, calea pe care au mers nemţii: să instituim ordine din interior. Şi apoi noi în acest proiect nu am acceptat anonimatul, persoana care plasează imaginea trebuia să se identifice pentru administratorul site-ului. Deci, în aşa mod, doar cei care se implică cu adevărat în restabilirea ordinii publice, au acces la acest site, nu turnătorii, să spunem sau altcineva, pârâtorii.”

Europa Liberă: Şansa redeschiderii acestui site e mare?

Pavel Filip: „Da, şansa este mare. Noi am elaborat regulamentul acuma şi ajungem la un numitor comun cu Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Eu sper totuşi să fie relansat acest portal. V-am adus exemplul cum poate fi combătută corupţia în Republica Moldova. Şi cel mai eficient instrument este tehnologia informaţiei. Pot să continuu şi în fiscalitate, cum se utilizează acest instrument, şi în sistemul judecătoresc, cu repartizarea dosarelor, poate le face un soft, dar nu cineva că: „Ăsta e al meu, ăsta ţie” şi aşa mai departe. Deci, repet, calculatorul nu ia mită.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar e şi mentalitatea cetăţeanului simplu, mai degrabă acceptă să meargă să fac cozi la un ghişeu sau la altul. Şi dacă rândul e prea mare, merge şi pune în buzunarul funcţionarului mită, cu sau fără voia lui.

Pavel Filip: „Sunt nişte lucruri extrem de importante, pe care noi le prevedem şi în Strategia „Moldova 2020”, unde venim să excludem toate problemele despre care vorbiţi dumneavoastră. În general, noi suntem într-o situaţie paradoxală. Cetăţenii oferă informaţii statului. Atuncea când obţin diploma de studii sau am certificatul de căsătorie, sau certificatul de naştere, sau am construit o casă şi mă duc la Cadastru, şi o înregistrez ca imobil, eu îi ofer informaţii statului. După care, când am nevoie de un certificat că imobilul acesta îmi aparţine, merg înapoi la Cadastru, fac comandă, aştept 30 de zile, plătesc pentru acest certificat, plătesc pentru informaţia pe care am furnizat-o eu statului.”

Europa Liberă: E paradox.

Pavel Filip: „Este un paradox, adevărat. Or, un certificat este un document pe suport de hârtie obţinut de la o instituţie a statului, pentru a fi oferit altei instituţii a statului. Or, dacă vorbim despre o bază de date pe care o posedă statul, pe care o posedă Guvernul, instituţiile au acces la această bază de date. Unul din obiectivele ambiţioase ale Strategiei „Moldova Digitală 2020”, este ca cetăţenii să nu mai prezinte niciun act la instituţiile statului, în afară de actul de identitate.”

Europa Liberă: Pentru că în rest totul e în baza de date, da?

Pavel Filip: „În rest, totul este în baza de date. Şi este important doar să fiu identificat ca persoană şi autorizat. În rest, toate informaţiile sunt acolo şi le găsiţi acolo stocate. Metoda de atingere a acestui obiectiv noi o vedem următoarea: prin interzicerea perceperii taxelor pentru certificate a instituţiilor de stat. Or, dacă o instituţie – nu vreau să dau nume acuma – va şti că nu va avea dreptul prin lege să perceapă bani de la oameni pentru eliberarea certificatului, atuncea vor da cu uşurinţă accesul la baza de date. De altfel, astăzi este un instrument de a face bani pentru aceste instituţii şi se împotrivesc, şi nu are loc elementul acesta de interoperabilitate a sistemelor. Şi nu dau acces la baza de date, pentru că este un izvor de bani.”

Europa Liberă: Domnule ministru, referitor la Strategia „Moldova Digitală 2020”, dumneavoastră menţionaţi că implementarea acestui document va aduce venituri mult mai mari în sfera de business. Pare-se că aţi insistat asupra celor patru piloni de bază care vor asigura dezvoltarea societăţii informaţionale: infrastructura, conţinutul digital, industria tehnologiei, dar şi utilizatorii.

Pavel Filip: „Noi avem o abordare complexă. Şi dă, Doamne, să aprobăm acest document pentru că este o strategie, şi urmează să fie aprobată de către Parlament, la nivel de lege. Atuncea, vă spun cu toată încrederea, că va fi pusă baza stabilă de dezvoltare a societăţii informaţionale în Republica Moldova, pentru că este o abordare complexă, după cum am spus: pe de o parte, dezvoltarea infrastructurii, pe de altă parte, asigurarea platformei pentru dezvoltarea conţinutului digital.

Deoarece astăzi în Republica Moldova s-a dezvoltat internetul în bandă largă, doar datorită skype-ului şi torrent-ului şi, pe de altă parte, capacităţile. Deci noi trebuie să pregătim utilizatori, este un pilon de bază al acestei strategii. Aceasta ar însemna curricula şcolară, programe de aprovizionare a elevilor, studenţilor cu calculatoare, contra unui preţ simbolic, poate fi chiar gratis. Deci aceasta şi este societatea informaţională: infrastructură, conţinut şi utilizator, în aşa mod.

În rest, Ministerul TIC oferă instrumente, pentru că deseori se confundă – când se vorbeşte despre e-sănătate, e-educaţie – nu noi suntem cei care trebuie să facem e-sănătate, să implementăm. Noi oferim instrumentele necesare şi, în rest, fiecare trebuie să-şi facă treaba la locul lor. Şi încă ceva, am spus-o odată că este o şansă de relansare economică pentru Republica Moldova. Haideţi să fim sinceri, agricultura este profitabilă doar într-o singură ţară în lume, în Noua Zeelandă. În rest, toate ţările tratează agricultura drept pentru asigurarea securităţii alimentare a statului.”

Europa Liberă: Şi o subvenţionăm.

Pavel Filip: „Şi trebuie să fim conştienţi că ea va fi subvenţionată şi pentru viitor. În rest, Moldova: nu avem acces la mare, nu avem munte,
Unicul potenţial în R. Moldova sunt oamenii şi cunoştinţele lor. ...

nu avem zăcăminte minerale, nu avem petrol. Noi nu avem multe ocazii de a deveni o ţară bogată, precum o au alte ţări, care o fac în baza turismului sau în baza petrolului şi aşa mai departe.

Unicul potenţial în Republica Moldova sunt oamenii şi cunoştinţele lor. Or, aceasta şi este societatea informaţională, este bazată pe creativitatea omului. Şi avem o şansă în acest sens, să facem investiţii, să aprobăm cadrul legal care va asigura dezvoltarea domeniului IT în Republica Moldova. Şi atuncea vreau să vă zic că în era informaţională factorul decisiv de producţie sunt cunoştinţele, creativitatea, inventivitatea.”

Europa Liberă: Şi totuşi în era informaţională mai vorbim de câteva sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, care rămân cu paşapoarte de tip URSS. Aţi găsit soluţia acestei probleme?

Pavel Filip: „Este trimis la Guvern proiectul de hotărâre. Noi am stabilit data limită: septembrie 2014. În mod regulamentar, alegerile parlamentare ar trebui să fie, cel devreme, pe 28 noiembrie 2014. De comun acord cu CEC-ul, am stabilit când se primesc primele liste pentru alegători, aceasta ar fi septembrie deja. Deci până în septembrie toţi oamenii ar trebui să fie cu actele în regulă, adică pentru a asigura accesul la vot în baza buletinului de identitate.”

Europa Liberă: Dar sincer este un obstacol că totuşi un segment important al societăţii nu dispune de acte de tip nou?

Pavel Filip: „Este o problemă care trebuia să fie rezolvată demult. Dar din punctul de vedere că statul tot timpul încerca să găsească compromis, ba cu cei care nu îşi doresc să aibă un număr de identitate, ba, pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că sunt şi nişte bani din buget. Am estimat la treizeci şi ceva de milioane.”

Europa Liberă: Dar sunt cetăţenii statului.

Pavel Filip: „Exact. Acuma vom asigura înlocuirea paşapoartelor sovietice cu buletine de identitate absolut gratis, de comun acord şi cu Oficiul Stării Civile. Am convenit că nici ei nu vor percepe taxe pentru actele pe care trebuie să le elibereze, certificatele de stare civilă.”

Europa Liberă: Câţi bani aţi spus că sunt necesari?

Pavel Filip: „Ceva mai mult decât 30 de milioane de lei.”

Europa Liberă: Şi ei deocamdată nu sunt prevăzuţi nicăieri?

Pavel Filip: „Aceşti bani vor fi prevăzuţi în buget, este şi mecanismul, în principiu, de recompensă pentru Registru, când vor fi eliberate aceste acte.”
XS
SM
MD
LG