Linkuri accesibilitate

În PDL a început lupta pentru putere


Elena Udrea la cimitirul erorilor români din s.Ţiganca, R.Moldova, ianuarie 2010
Elena Udrea la cimitirul erorilor români din s.Ţiganca, R.Moldova, ianuarie 2010

Surpriza nu este candidatura Elenei Udrea, ci susţinerea explicită de care beneficiază din partea lui Traian Băsescu, împotriva actualului şef al PDL, Vasile Blaga.

Fosta formațiune de guvernământ din România, Partidul Democrat Liberal trece printr-o criză internă de mai multe luni, după pierderea puterii în mai anul trecut. Nu a reușit să se reabiliteze la alegerile parlamentare din decembrie la care a participat într-o alianță de centru dreapta și caută acum alte soluții pentru a-și recăpăta popularitatea. Președintele Traian Băsescu apropiat de viața acestui partid a sugerat propulsarea în fruntea partidului a Elenei Udrea, o figură pe cât de carismatică, pe atât de controversată. Sugestia a provocat noi frământări în partid. Relatează de la București Sabina Fati:

In interiorul PDL, principalul partid de opozitie din Romania a inceput lupta pentru putere, cu doua luni inainte de congresul care ar urma sa aleaga viitorul presedinte si care este programat pentru luna aprilie. Surpriza care tine capul de afis nu este candidatura Elenei Udrea, fosta ministra a Dezvoltarii, pentru presedintia democrat-liberalilor romani, ci sustinerea explicita de care aceasta beneficiaza din partea lui Traian Basescu impotriva actualului sef al PDL, Vasile Blaga.

Elena Udrea are 40 de ani, este blonda, atragatoare si seamana cu femeile de pe copertile revistelor lucioase. Cariera ei politica a inceput linga Traian Basescu, pe vremea cind acesta era primarul Bucurestilor, in urma cu noua ani si in toata aceasta perioada ea a reusit sa ramina favorita lui. A invatat de la presedintele roman subtilitatile politicii, dar si cum se ajunge la un compromis sau cum poate fi convins cineva sa treaca dintr-o tabara in alta. In spatele acestor lectii asimilate de pupila lui Traian Basescu, exista nu doar lumini, ci si umbre: Elena Udrea este casatorita cu un (Dorin Cocos 52 de ani), un om de afaceri care a prosperat mai ales pe seama contractelor cu statul, exista deasemenea complicatii ale fostei ministre din perioada in care cocheta cu socialistii plus imaginile de arhive de cind era consiliera prezidentiala si purta ostentativ decolteuri adinci si haine mulate.

Asadar presedintia PDL va fi disputanta intre Vasile Blaga de 57 de ani, actualul sef al partidului acuzat de blat in campania electorala din toamna anului trecut si Elena Udrea, cunoscuta electoratului mai ales ca o mare amatoare de moda. Intre cei doi exista un grup nu foarte extins al asa numitilor intelectuali ai lui Basescu, neimplicat in miscarile din ultima perioada, care nu pare dispus sa se alinieze in spatele niciunuia dintre cei doi. Traian Basescu a spus despre Elena Udrea ca este „un politician de forta” si l-a atacat pe Vasile Blaga pentru discursul lipsit de curaj si pentru opozitia „consturcitva” pe care o face PDL in fata aliantei de 70 la suta care conduce Romania.

Dupa ce a ajuns Presedintele Romaniei, la sfirsitul anului 2004, Traian Basescu a continuat sa controleze partidul din care provenea, cu atit mai mult cu cit in fruntea lui se afla fostul premier Emil Boc, un apropiat al sefului statului. Caderea guvernului Boc, anul trecut a schimbat, insa, total lucrurile, iar la suspendarea lui Traian Basescu de asta vara, propriul sau partid a refuzat sa se bata pentru fostul sau lider, preferind o expectativa prietenoasa.

Sub prezidentiatul lui Vasile Blaga, intre alegerile locale din iunie 2012 si cele parlamentare din decembrie, democrat-liberalii romani au pierdut aproape un million de voturi, iar partidul a scazut la 16 procente, pe fondul crizei economice care a dus la taieri de salarii si pensii, dar si din cauza unor greseli strategice facute de PDL. Vasile Blaga, actualul sef al democrat-liberalilor este cunoscut ca un bun organizator, dar in acelasi timp un om fara doctrina si fara viziune. Cu toate acestea are de partea lui majoritatea organizatilor teritoriale, insa balanta nu este fixata definitiv si Elena Udrea, „blonda presedintelui” cum i se mai spune, ar putea recupera terenul, cu sprijinul lui Traian Basescu.

E posibil de asemenea sa apara o a treia optiune pina in aprilie, cind vor avea loc alegerile din PDL. Intre timp conflictul ar putea degenera intr-unul indreptat impotriva lui Traian Basescu, dupa cum sugereaza deja Vasile Blaga, care il avertizeaza pe seful statului ca „e mai usor sa distrugi ceva, decit sa construiesti”.
Sustinerea explicita a Elenei Udrea de catre presedintele roman ar putea sa duca la izolarea totala a lui Traian Basescu pe scena politica, daca in cele din urma favorita sa pierde presedintia PDL. In plus sondajele de opinie nu sint de partea Elenei Udrea, care alaturi de Emil Boc si Traian Basescu este vazuta ca unul dintre vinovatii guvernarii de dreapta (2008-2012).

Astazi Elenea Udrea a declarat ca a renuntat deja la pantofii cu tocuri foarte inalte si la posetele de mii de euro, asa cum a sfatuit-o saptamina trecuta Traian Basescu. Dar acestea sint amanunte nesemnficative pentru PDL, un partid care ar trebui sa renunte la „complexul Basescu” si sa se reconstruiasca in jurul reformatorilor, nu a celor care au beneficiat de pe urma tranzitiei, cum sint senatorul Vasile Blaga si deputata Elena Udrea.

Politigraf

XS
SM
MD
LG