Linkuri accesibilitate

„Remitențele dezvoltă comunitățile”, dar investitorii...


Ion Taban: „ Noi producem, dar nu avem condiţii de realizare; ca să faci conform standardelor este nevoie de utilaje care sunt foarte costisitoare.”



Pus în aplicare în patru raionane ale țării, proiectul „Remitențele dezvoltă comunitățile”, finanțat de Uniunea Europeană, a desemnat de curând șapte câștigători ai concursului de granturi. Astfel, pe lângă banii proprii pe care întreprinzătorii îi investesc în afacere, ei vor beneficia de echipamente și bunuri în valoare de până la 15000 de euro. Totodată, în cadrul proiectului sunt motivați să investească în afaceri cei care primesc bani de peste hotare sau au muncit în afara țării. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu unul din beneficiarii proiectului, Ion Taban din raionul Rezina despre care sunt șansele de a întreține și obține venit dintr-o afacere.

Ion Taban: „Am fost peste hotare, întrerupând activitatea pentru că situaţia nu era destul de strălucită.”

Europa Liberă: Situaţia financiară aveţi în vedere?

Ion Taban: „Situaţia financiară nu era destul de strălucită pentru că în cadrul activităţilor economice este nevoie şi de suport financiar pe care le luăm sub formă de credite. Au fost unele eşecuri, alte suporturi nu am avut decât creditele care trebuiau rambursate. Am fost nevoiţi să sistăm activitatea pentru o perioadă de timp. Vă daţi seama că nu este atât de uşor, bine, aplic un proiect şi îl obţii, trebuie să dai dovadă de foarte multe cunoştinţe.”

Europa Liberă: Este cunoscută procedura de a apela la anumite finanţări, proiecte de peste hotare?

Ion Taban: „Oricine, oricare finanţator nu ar veni, agenţii se ocupă cu toate celea, numai nu cu ceea ce trebuie, încercând să aibă profit din una, din alta sau din cealaltă. Este corect şi binevenit ca în cadrul afacerii să încerci să dezvolţi ceea ce este. Noi bine, producem, dar nu avem condiţii de realizare, ca să ai condiţii de realizare trebuie să faci producţia conform standardelor, ca să faci conform standardelor este nevoie de utilaje care sunt foarte costisitoare.”

Europa Liberă: Care este motivaţia unui întreprinzător, atunci când practic afacerea este la început, sunt puţini bani, să continue, să caute investiţii?

Ion Taban: „Nu cred că unii întreprinzători începători pot beneficia de multe şi mari proiecte şi mari granturi, pentru că investitorii străini pentru o activitate începătoare, prea puţini sunt cei care vin şi investesc. Adică da, cineva investeşte, dar să ai contribuţia ta, vă spun sincer, pentru o contribuţie, să spunem şi 20, 30, 40 de mii de euro nu este suficient, pentru că orice afacere are necesarul său de timp, de a ieşi pe piaţă, de a te promova, de a te dezvolta, de a ieşi cu produsele pe piaţă. Nu este atât de simplu şi nu este atât de uşor.

Prea puţini tineri care acum se gândesc, iniţiez o afacere, ar fi bine, două luni au activat, nu văd rezultate, mai bine pleacă peste hotare, o mie de euro le este suficient, decât să am bătăi de cap aici, nu-i normal.”

Europa Liberă: De ce nu se doreşte să se investească banii făcuţi peste hotare, aici, în Republica Moldova?

Ion Taban: „Pentru că în perioada de faţă, să spunem, bani peste hotare nu se fac. Nu poţi să ai surplus de bani acolo. Dacă ar fi repartizaţi normal o să avem cu ce face şi investiţii, dar la momentul de faţă unica idee a unui tânăr care a ieşit de pe băncile universităţii este să aibă maşină. Asta nu este investiţie care să îţi aducă profit, nicidecum.”

Europa Liberă: Unii oameni nu sunt orientaţi să investească acolo de unde ar putea scoate profit?

Ion Taban: „Corect, adică cineva se gândeşte, azi. Noi folosim banii nu cu destinaţia care trebuie. Până la momentul de faţă în ţară nu au fost făcute seminare de instruire a persoanelor, chiar şi a agenţilor economici. Bine, scot banii din activitatea economică, o introduc în reparaţia casei, acesta nu este venit.”

Europa Liberă: Din câte am înţeles un agent economic trebuie să se asigure de durabilitatea afacerii sale, pe lângă sursele financiare de care depinde, de ce mai are nevoie pentru ca afacerea lui să dureze în timp, să obţină profit?

Ion Taban: „Are nevoie de multă informaţie, practic la moment se lucrează la zero, se lucrează la zero şi pentru existenţă, pentru întreţinerea întreprinderii, pentru întreţinerea lucrătorilor, pentru achitarea serviciilor de stat. Asta este, când o să avem posibilitate să ieşim pe piaţa externă, pe piaţa europeană, atunci o să mai vedem. Practic majoritatea persoanelor care au bani nu-i văd că au interes mare să investească. La moment, să spunem că oamenii încearcă să investească anume acolo unde nu este mult nevoie de contribuţia persoanelor şi profit spontan cumva. Pentru timp îndelungat nu investeşte nimeni, că nu este momentul şi nu este perioada strălucită când ai putea să investeşti. Chiar formulând planul de afaceri, cum nu l-ai formula, oricum ne ducem în afara planului cu treizeci de procente.”

Europa Liberă: Planul de afaceri cel de pe foaie şi cel din realitate, e diferit totuşi?

Ion Taban: „E diferit, ne ciocnim cu o sumedenie de probleme şi de întrebări pentru că la noi încă nu-i ieşit din plan sistemul birocratic, este cea mai mare problemă a agentului economic.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG