Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.



In Moldova evenimentul cel mai asteptat va fi desigur şedinta Parlamentului, planificată la ora 10 şi unde vor avea loc dezbateri despre actuala situaţie politică. Sunt aşteptate din nou replici şi contrareplici nu numai din partea reprezentantilor puterii si opoziţiei, dar şi schimburi dure de vorbe între membrii coaliţiei la guvernare. Cel puţin asa au anunţat zilele trecute unii dintre liderii ei.

In vreme ce Parlamentul va dezbate aceste evolutii, premierul Vlad Filat a programat să meargă la Adunarea Generala a Judecătorilor şi apoi la ceremonia dedicata veteranilor din războiul din Afganistan, la 24 de ani de la retragerea sovietică din aceasta ţara.

Raportul prezentat joi la Geneva despre situaţia drepturilor omului in regiunea transnistreană şi dat publicităţii tot ieri va fi prezentat astazi la Chisinau. Raportul cere acţiuni ferme din partea autorităţilor „de facto” de la Tiraspol pentru modificarea legislaţiei in aşa fel încit drepturile omului să fie respectate si cere o reformă cuprinzătoare a sistemului penitenciarelor si masuri ferme impotriva traficului de persoane.

Si, de semnalat si ca in aceasta perioadă are loc la Moscova o expozitie de produse agricole, unde Moldova este prezentă cu vinuri şi produse alimentare.

Pe plan international, Comitetul pentru protecţia Jurnalistilor va da publicităţii astazi raportul său despre atacurile împotriva presei şi jurnaliştilor din lume. Azerbaijanul şi Ucraina din ţările Parteneriatului Estic sunt prezente in acest raport, cu informaţii despre intimidările si presiunile asupra presei de anul trecut. Rusia este de asemenea criticată în raport.

La Moscova are loc reuniunea ministrilor de finanţe şi ai băncilor centrale din ţările grupului 20, adică ţările dezvoltate si cele în dezvoltare rapidă.

La Bruxelles, comisarul pentru extindere şi bună vecinătate, Stefan Fuele, se întilneşte cu ministrii de externe din Bosnia si Croaţia.

Si, potrivit agendei, preşedintele de la Bucuresti, Traian Băsescu ar urma să fie primit astazi de suveranul pontif, Benedict al XVI-lea, primul papă din ultimii 600 de ani care şi-a anunţat demisia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG