Linkuri accesibilitate

O criză a Alianței nedorită să se transforme într-o criză a guvernării


Comentariul săptămînal al istoricului Gh. Cojocaru în dialog cu Diana Răileanu.



Gheorghe Cojocaru: „Într-un început de an care părea promițător pentru actuala guvernare democratică, încep să se producă o serie de mișcări distructive care amenință să dea peste cap tot ce Alianța pentru Integrare Europeană a realizat în ultimul timp și să arunce societatea în haos. Înseși Alianța, judecând după declarațiile primului ministru de ieri, ține mai mult de trecutul recent, decât de prezent sau viitor”.

Europa Liberă: Odată ce PLDM a ieșit din Acordul de constituire a Alianței, aceasta, după cum a menționat premierul Vlad Filat, nu mai există. Dar guvernarea în formula consacrată a celor trei partide continuă. Cum să înțelegem acest fapt?

Gheorghe Cojocaru:
„Cu nuanțele de rigoare, ținând cont de declarațiile primului ministru și având în vedere desprinderea PLDM din Alianță, se poate spune că asistăm la o criză a Alianței care nu se dorește să se transforme într-o criză a guvernării. În orice caz, aceasta ar părea să fie, pentru moment și până la proba contrarie, poziția liberal-democraților care au sugerat necesitatea negocierii unui nou Acord privind funcționarea Alianței celor trei partide”.

Europa Liberă: Într-adevăr, Vad Filat a comparat Consiliul Alianței cu un „birou politic”, care, după cum se cunoaște, lua toate deciziile, dar nu răspundea de nimic. Să fie oare toată nemulțumirea primului ministru generată exclusiv de relația sa cu acest Consiliu al Alianței?

Gheorghe Cojocaru:
„Bineînțeles că nu, pentru că aici ar trebui avută în vedere mai ales relația sa mult prea personalizată cu unul din liderii democrați, o relație care s-a răsfrânt puternic asupra evoluțiilor Republicii Moldova din ultimii ani. O relație care la început a putut să fie canalizată în albia unor compromisuri rezonabile, dar care în acest punct al guvernării își arată limitele. Dar, revenind la Consiliul Alianței, la acest „birou politic” al Alianței, după cum s-a exprimat primul ministru, dacă totul s-ar reduce la această chestiune, ea ar putea fi soluționată fără prea mari eforturi intelectuale sau negocieri politice. După cum se vede, lucrurile sunt mai grave”.

Europa Liberă: Sunt incompatibili actualii lideri ai celor trei partide? Ar putea fi acesta un răspuns la actuala criză politică?

Gheorghe Cojocaru:
„Toți cei trei lideri ai partidelor de la guvernare au
Important este obiectivul comun și angajamentul comun pentru a reuși. ...

demonstrat că pot fi compatibili în ciuda tuturor diferențelor, formațiunilor diverse, vârstei etc., după cum tot ei și-au expus de o manieră publică și incompatibilitățile.

Dar, nu aceasta este important, până la urmă. Important este obiectivul comun și angajamentul comun pentru a reuși. Lipsa performanțelor poate acutiza incompatibilitățile, după cum și îngustimea orizontului politic poate eclipsa bunul simț și luciditatea omului politic”.

Europa Liberă: După toate acestea, ce se va întâmpla în continuare?

Gheorghe Cojocaru:
„În cazul în care liderii Alianței de la guvernare nu vor găsi resurse pentru a o scoate din pană, vor avea cu toții un sfârșit politic penibil și chiar ridicol, iar societatea va intra intr-o nouă epocă glaciară”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG