Linkuri accesibilitate

Proteste în masă şi regrupări politice în Bulgaria


Serghei Stanişev
Serghei Stanişev

Înaintea alegerilor parlamentare de la vară, socialiştii bulgari revin la platforma clasică de stânga.

Opoziția socialistă din Bulgaria care nu s-a sfiit să susțină o politică neoliberală în guvernul de coaliție care a condus țara spre Uniunea Europeană, și-a anunțat o platformă clasică de stânga, înaintea alegerilor parlamentare de la vară. Socialiștii bulgari conduși de Serghei Stanișev, cel care este și liderul socialiștilor europeni, speră să revină la guvernare la Sofia după o pauză de 4 ani și să confirme ceea ce este o tendință în Uniunea Europeană confruntată cu criza economică. Relatează Petio Petkov:

Pe fundalul unor proteste antimonopol cu participarea a zeci de mii de oameni, Partidul socialist condus de liderul socialiștilor europeni, Serghei Stanișev, a promis renunțarea la modelul neoliberal, dacă câștigă alegerile din luna iulie.

Printre promisiunile lui Stanișev sunt cele de renaționalizare a celor trei regionale de energie electrică, anularea finanțării de stat a școlilor și universităților private, renunțarea la taxa unică pe venituri de 10% în favoarea taxării diferențiate, dublarea pensiilor.

Foștii comuniști încearcă să profite de pe urmă nemulțumirii populației de politica anticriză a actualilor guvernanți. De o săptămână, în Bulgaria au loc zilnic proteste de stradă, generate de facturile foarte mari la energie electrică și cea termică. În loc să scadă în urmă reducerii anunțate la prețul de import al gazelor rusești, prețul energiei termice a crescut.

La Plovdiv au fost incendiate automobile ale companiei austriece EVN. La Varna au avut loc ciocniri cu poliția și blocaje de drumuri. La Sofia protestatarii au aruncat cu roșii stricate și bulgări de zăpadă în ministrul economiei și energeticii Delian Dobrev.

Ultranaționaliștii din „Ataka” și VMRO au încercat, ca și socialiștii, să profite de pe urmă nemulțumirii spontane a oamenilor propunând desfacerea contractelor de privatizare cu unele companii străine. Ei au avertizat că guvernul Borisov permite scoaterea din țara a zeci de milioane de euro și nu exercită controlul asupră îndeplinirii contractelor de privatizare.

Acuzații la adresa guvernului Borisov au formulat și partidele din Coaliția albastră – dreapta tradițională. Ex-premierul Ivan Kostov a constatat că prin amânarea, la nesfârșit, a adoptării legilor antimonopol Borisov deservește interesele unor prieteni ai săi din sectorul energetic. Din acest punct de vedere, situația în Bulgaria este departe de regulile generale ale Uniunii Europene.

De menționat că tocmai foștii comuniști au introdus cea mai mică în Europa taxă unică pe venituri – de 10%, de pe urma căreia au profitat oamenii cu venituri mari și au pierdut cei cu venituri minime.

Acum socialiștii se află în prognoze la 2-4% în urma centriștilor premierului Borisov.

Politigraf

XS
SM
MD
LG