Linkuri accesibilitate

Relaţiile economice şi miraculosul


Economia se transformă într-o poveste plină de miracole atunci cînd începi a analiza reţelele de intermediari, problema patentelor etc.



E la mintea cocoşului că existenţa noastră are o pronunţată dimensiune economică. Sîntem zilnic într-un păienjeniş de raporturi economice, atunci cînd mergem la serviciu, cînd intrăm în alimentară după produse sau cînd îi cerem vecinului o datorie. Economia deci e pretutindeni. Iar regretabil e că anume din punct de vedere economic Republica Moldova mai are încă multe de făcut. Atunci cînd ni se aminteşte mereu că RM e cea mai săracă ţară europeană tot aspectul economic este vizat. Deşi, dacă ne gîndim mai bine, nici la alte capitole nu mai sîntem bogaţi cum ne imaginăm. Decăderea morală din ultimele două decenii a cam eclipsat proverbiala cumsecădenie a moldovenilor.

Dar să revin la economie. Un prieten de-al meu, care e un economist stabilit în străinătate, mi-a zis odată că în Moldova e dificil să aplici regulile cele mai evidente ale ştiinţelor economice. Şi asta pentru că aici apar tot felul de factori suplimentari, pe care volumele de economie nu prea le iau în calcul. Bunăoară, ca să deschizi o afacere ai nevoie de multe hîrtii şi trebuie să alergi mai mult ca pe alte meridiane. Dar poate oare afacerea ta să prospere fără aşa-zisa krîşă? E greu de spus.

Pe de altă parte, există fenomenul salariului în plic, fenomen creat de complicitatea dintre angajator şi angajat, ceea ce potenţează concurenţa neloială. În aparenţă, problemele de ordin economic au o explicaţie strict economică sau politică. Dar dacă sapi mai adînc, poţi să ajungi într-un univers ciudat-miraculos în care nu mai există nici o logică şi nici o explicaţie. La ce mă refer?

Să ne oprim la salariul în plic. De ce există el? Pentru că angajatorului nu-i este convenabil să plătească toate impozitele, iar angajatul acceptă situaţia asta. Dar dacă încerci să afli de ce nu îi este convenabil angajatorului să plătească impozitele, ieşi din zona economiei şi intri într-un tărîm fabulos în care logica dispare şi în care ai nevoie de sociologie, antropologie, psihanaliză şi chiar de cunoaşterea basmelor.

Economia se transformă într-o poveste plină de miracole atunci cînd începi a analiza reţelele de intermediari, problema patentelor, apariţia unor castele faraonice sau starea de lucruri din unele pieţe. Bunăoară, omul îngrijorat, cu ecuson, care m-a avertizat că o să am probleme dacă voi intervieva vînzătorii din piaţa lui, mi s-a părut teleportat dintr-o proză SF.

Sînt subiectiv, fireşte, şi pot lesne să greşesc. Dar din 1991 încoace am avut mereu impresia că economia aici e o anticameră a basmelor cu spiriduşi şi balauri, dar şi cu feţi-frumoşi, fireşte.
XS
SM
MD
LG