Linkuri accesibilitate

Disputa fără sens dintre Victor Ponta și Traian Băsescu pe tema bugetului european (Adevărul)


Dosarul Banca de Economii a R. Moldova (România liberă).



Cotidianul România libera sintetizeaza informatia legată de scandalul spălării de bani prin ultima banca de stat din Republica Moldova. Cristian Campeanu reface acest dosar, pornind de reactia premierului moldovean Vlad Filat, care a cerut să fie investigate indiciile nou aparute. Este explicat rolul avocatului rus Serghei Magnitki, care a dezvaluit implicarea mafiei ruse in falimentarea companiei Hermitage, cu sediul la Londra. Magnitki a fost arestat și torturat in Rusia, și a murit în 2009 în inchisoare. Ca reacție, la Washington a fost adoptat un act normativ care permite sancționarea penala a unor asemenea abuzuri legate de drepturile omului.

Banca de Economii a Moldovei ar fi fost, în anul 2008, o verigă importantă în traseul banilor murdari. La conducerea țării se afla atunci comunistul Vladimir Voronin, precizeaza Cristian Campeanu. Articolul furnizează numeroase detalii si se incheie cu observatia ca, la Chisinau, acest scandal a tensionat relatiile din coaliția de guvernare.

Pe de o parte, Vlad Plahotniuc, omul din umbra al presedintelui Parlamentului, democratul Marian Lupu, este suspectat ca s-ar afla in spatele atacului speculativ din 2008 asupra Bancii de Economii. Pe de alta parte, mai arata România libera, sunt neintelegeri pe aceeasi tema si intre liberalii lui Mihai Ghimpu, si respectiv, democrat-liberalii condusi de Vlad Filat.

Disputa dintre premierul roman Victor Ponta si presedintele Traian Basescu privind suma alocata Romaniei prin bugetul european este fara sens. Toti comentatorii care abordeaza azi subiectul sunt de aceeasi parere: problema nu este sa se prevada bani mai multi, ci ca Romania sa-i poata absorbi, propunand proiecte de dezvoltare valabile. In exercitiul bugetar european precedent, absorbtia fondurilor europene a fost lamentabila, 11 si ceva %. A spus-o chiar presedintele Basescu, guvernelor propuse de domnia sa, cele conduse de Emil Boc si de Mihai Razvan Ungureanu, ba chiar pe Ministerul transporturilor, pe care chiar Basescu l-a condus candva. Pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, atat de necesara, Romania a atras doar 6% din fondurile disponibile.

In Adevarul, Ion M. Ionita il critica pe presedinte pentru ca a multumit statelor donatoare, in cadrul duelului de declaratii cu premierul Ponta. Comentatorul gaseste ca e gresit. Uniunea Europeana nu este o uniune de state bogate si, respectiv, de pomanagii, ci una de state bine dezvoltate si altele care, din motive mai ales istorice, stau mai prost. Grosul banilor europeni se duce oricum spre statele bogate, care stiu sa propuna proiecte. Ca atare, spune Ion M. Ionita, daca Germania si Olanda vor piețe de export, sa faca bine sa contribuie la redresarea unor tari mai slab dezvoltate precum Romania.
XS
SM
MD
LG