Linkuri accesibilitate

Saakaşvili şi-a ţinut discursul de la palatul prezidenţial


Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili şi-a ţinut discursul anual despre starea naţiunii de la palatul prezidenţial, după ce a fost împiedicat de cîteva sute de protestatari să intre în clădirea Bibliotecii Naţionale de la Tbilisi pentru a-ţi tine discursul . Oponenţii preşedintelui i-au împiedicat şi pe parlamentari din partidul preşedintelui să intre în bibliotecă şi au avut loc violenţe. În discursul său, Saakaşvili a spus că nu este de acord cu multe iniţiative ale noii puteri:

„Noi, cei din minoritate, si eu ca preşedinte nu sunt de acord să se renunţe la alegerea directă a preşedintelui. De aceea, ei au nevoie de majoritate în parlament şi au spus asta în mod deschis şi prematur. Despre asta este întreaga bătălie, ca viitoarele alegeri să nu se ţină în Georgia.”

Iniţial preşedintele georgian trebuia să îşi ţină discursul în parlament, dar parlamentarii au scos subiectul de pe ordinea de zi, amânându-l nedefinit. Preşedintele Parlamentului de la Tbilisi a declarat că deputatii au decis amânarea discursului prezidenţial pentru tocmai dezbat modificări ale Constituţiei. Parlamentul este controlat de partidului premierului Bidzina Ivanişvili, „Visul Georgian”, un oponent al preşedintelui Mihail Saakaşvili. Mandatul de preşedinte al lui Saakaşvili se încheie în luna octombrie şi, potrivit Constituţiei, nu mai poate candida pentru un nou mandat, a treia oară.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG