Linkuri accesibilitate

Mîzgă, gunoaie, flegme


Zoaia, mîzga, gunoaiele sînt ambianţa în care trăim în acest oraş care e capitală europeană.



„M-am săturat de mîzga asta! M-am săturat de ea ca de mere pădureţe!!!” mi-a zis deunăzi cu năduf un vecin.

Îi înţeleg suferinţa, stimaţi ascultători. Mîzga e invincibilă aici în lunile de iarnă, în martie şi noiembrie. În fiecare iarnă apar, pe marginea şoselelor, implacabil, munţi cenuşii de zăpadă, gheţuşul face ravagii, iar dezgheţul scoate la iveală mormane de gunoaie aruncate cu nonşalanţă de populaţia inconştientă.

În zilele astea puţin mai călduroase, care au topit zăpada, oraşul s-a transformat într-o imensă groapă de lături. Pe trotuare şi drumuri, în parcuri şi în curţi, vezi chiştoace, ambalaje, plasticuri, sticle, resturi de mîncare. Un ghiveci care nu mai miră pe nimeni. Sînt urmele noastre, ale cetăţenilor care făuresc o ţară frumoasă, o ţară pentru generaţiile de mîine. Zoaia, mîzga, gunoaiele sînt ambianţa în care trăim în acest oraş care e capitală europeană.

Şi doar există ierni crîncene şi în alte ţări, dar fără gheţuşul nostru apocaliptic. Şi doar apar nămeţi şi în alte capitale, dar parcă nu sînt ele la fel de cenuşii ca ale noastre. Şi nici atîtea chiştoace ca la noi nu vei vedea pe străzile altor capitale europene. Asta pentru că oamenii acolo gîndesc altfel şi simt apartenenţa la o comunitate. Iar aici comunitatea e numai un simulacru.

Pe mine mă îngrijorează de mulţi ani flegmele înşirate pe trotuare, flegmele în care poţi lesne călca. O sumedenie de indivizi au luat obiceiul să-şi sufle nasul în stradă, să scuipe din adîncul sufletului pe trotuare. Mucii şi flegmele au invadat staţiile de troleibuz. Se scuipă fără nici o jenă. Trebuie să fii mereu atent, dacă nu vrei să ţi se lipească de talpa bocancului o secreţie vîscoasă nazală.

Să fie acesta un indiciu al sărăciei? Mă îndoiesc. E mai curînd un semn al bădărăniei fără frontiere şi al dezagregării societăţii. Scuip pe trotuar pentru că mă doare-n cot de toţi şi de toate! Şi nimeni, absolut nimeni nu mă va opri s-o fac!
XS
SM
MD
LG