Linkuri accesibilitate

Ce urmăresc social-liberalii prin modificarea Constituţiei (Evenimentul zilei)


Chiar avem nevoie de Fondul Monetar International? (România liberă)


Proiectul Uniunii Social-Liberale de revizuire a Constitutiei Romaniei va fi unul de protejare a penalilor, considera Ion Cristoiu intr-un comentariu publicat de Evenimentul zilei. Perspectiva acestei revizuiri a fost deja privita cu vigilenta in recentul raport pe justitie al Comisiei Europene si Ion Cristoiu considera ca pe drept motiv. Uniunea Social-Liberala detine 70% din locurile in Parlament si se pregateste sa prevada o scadere a pragului de validare a referendumurilor la 30% sau chiar o renuntare la prag. Se stie ca orice modificare a Constitutiei trebuie confirmata prin referendum, iar legea in vigoare – participare la vot de cel putin 50% – a functionat dezavantajos pentru actuala putere la ultima incercare de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Pentru Alina Mungiu-Pippidi, in schimb, intentiile USL de revizuire a Constitutiei sunt fara cusur, in timp ce proiectele concepute in anii din urma de guvernul democrat-liberal al lui Emil Boc si, respectiv, de expertii presedintiei Romaniei, erau „sub orice critica”. Din demonstratia comentatoarei de la din Romania libera rezulta ca intentiile presedintelui Traian Basescu si ale puterii democrat-liberale erau exclusiv de consolidare in legea suprema a formulei de republica prezidentiala, un model, citam, „în contra curentului global democratic”.

Un articol foarte virulent la adresa lui Basescu apare astazi pe site-ul ziare.com, sub semnatura lui Iulian Leca. El avertizeaza ca presedintele si-a intarit mult pozitia prin cooptarea sprijinului european, in timp ce puterea reprezentata de Uniunea Social-Liberala a tot gresit. Fara sa fie spus explicit, rezulta ca principala greseala a fost esecul de a-l indeparta definitiv de la Palatul Cotroceni pe seful statului. Vara trecuta, referendumul nu a confirmat suspendarea prin neatingerea pragului de participare. Comentatorul anunta ca Basescu redeschide razboiul pe toate fronturile, odata cu retrimiterea catre Parlament a regulamentelor autoadoptate de cele doua camere, si despre care s-a spus ca n-au facut decat sa blindeze fata de justitie abuzurile alesilor. „Putem sa fim siguri ca, blindat din toate partile, Basescu isi va juca toate cartile pana la ultima, iar lovitura de stat e cea mai cuminte dintre ele”, spune Iulian Leca.

Un articol din Romania libera, semnat Cristian Dogaru, se intreaba: Chiar avem nevoie de Fondul Monetar International? Raspunsul sugerat este ca nu. Platile care vin de la FMI asigura, de fapt, linistea sociala a actualei puteri. Nu stimuleaza insa cresterea economica, fiindca ea ar presupune o alta abordare, axata pe eficienta, si care are costuri sociale, deci electorale. Cu o datorie externa mica in raport cu alte state, se arata in acest articol, Romania plateste dobanzi enorme, de parca ar fi datoare nu 30% din produsul intern brut, ci 100%.
XS
SM
MD
LG