Linkuri accesibilitate

Premierul, primarul capitalei, un vicepreşedinte democrat al Parlamentului şi liderul liberalilor au fost audiaţi în legătură cu tragedia din Pădurea Domnească


Comisia parlamentară de anchetă a acceptat prezenţa presei.


Comisia parlamentară condusă de opoziţia comunistă care caută să afle adevărul despre tragedia de la vânătoarea din Pădurea Domnesacă din decembrie anul trecut, vânătoare soldată cu moartea omului de afaceri Sorin Paciu, i-a audiat astăzi pe premierul Vlad Filat, vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Pahotniuc, liderul liberalilor Mihai Ghimpu şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Din punct de vedere politic, comisia caută să înţeleagă modul defectuos în care au acţionat instituţiile abilitate să ia atitudine, precum procuratura, ministerul de interne, serviciile speciale şi, în ultimă instanţă, guvernul. Reamintim că la vânătoare a participat fostul procuror general Valeriu Zubco, procurori, judecători şi oameni de afaceri. Relatează Alla Ceapai:

Membrii comisiei parlamentare de anchetă în frunte cu deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi au votat astăzi în unanimitate ca presa să aibă acces la audieri, care până acum se desfăşurau cu uşile închise. Preşedintele comisiei şi-a explicat decizia prin faptul că astăzi sunt audiate primele persoane în stat care nu au participat la vânătoarea din Pădurea Domnească. Premierul Vlad Filat, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, liderul PL, deputatul Mihai Ghimpu şi prim vicepreşedintele parlamentului Vlad Plahotniuc au reconfirmat că au aflat despre incidentul de la vânătoare din presă.

Deşi a spus că cunoaşte personal mai mulţi oameni de afaceri care au participat la vânătoare, Vlad Plahotniuc a repetat de câteva ori deputaţilor că nu l-a înștiințat nimeni despre tragicul incident. Totodată, Plahotniuc a spus că nu a discutat cu fostul procuror general Valeriu Zubco mai bine de 3 luni.

Şi liberalul Mihai Ghimpu a negat că ar fi fost înştiinţat prin telefon de fostul director de la Moldsilva, Ion Lupu, despre incident, chiar în ziua în care acesta a avut loc, precum sugera anterior liderul fracţiunii liberal democrate Valeriu Streleţ:

„Să-mi răspundă de unde ştie el şi dacă ştie să-mi aducă proba că eu am vorbit la telefon”, i-a sugerat Mihai Ghimpu lui Valeriu Streleţ.

Preşedintele liberalilor a precizat că de fapt el a fost cel care l-a sunat pe Ion Lupu, după ce a aflat din presă despre incident, Mihai Ghimpu aflându-se la acel moment într-o vacanţă la munte. Când a revenit la Chișinău, Ghimpu a convocat biroul partidului unde i-a şi cerut lui Ion Lupu să-şi dea demisia.

Primul ministru, Vlad Filat, a insistat astăzi şi în faţa deputaţilor ca persoanele care au tăinuit incidentul trebuie să fie trase la răspundere. El a criticat declaraţia lui Valeriu Zubco, care a spus ieri după audieri că nu este de competenţa procuraturii care este o instituţie independentă să informeze conducerea statului. Totodată, premierul i-a cerut viceministrului sănătăţii Gheorghe Ţurcanu, care a cunoscut despre incident chiar din ziua în care s-a întâmplat, să se autosuspende din funcţie. Acelaşi lucru premierul i-a sugerat şi directorului întreprinderii de stat Registru, Sergiu Răilean, unul dintre participanţii la acea vânătoare.

Astăzi Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererea preşedintelui comisiei de anchetă, deputatului Zagorodnâi privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Curţii de Apel, Ion Pleşca, care a participat şi el la vânătoarea din pădurea Domnească. Deocamdată nu este limpede dacă un alt participant la vânătoare, consilierul local al liberalilor Iurie Nastas va rămâne în funcţie, a declarat astăzi deputaţilor primarul de Chişinău. Dorin Chirtoacă a spus că a aflat despre participarea lui Nastas abia pe 15 ianuarie:

„În ceea ce îl priveşte pe domnul Nastas, după finalizarea anchetei comisiei parlamentare acest subiect va fi abordat în cadrul partidului.”

Edilul capitalei a repetat că nu exclude şi astăzi ipoteza lansată de el acum câteva săptămâni că la vânătoare ar fi participat şi alte persoane, inclusiv miniştri şi deputaţi. Însă Chirtoacă a spus că nu cunoaşte dacă la înmormântarea lui Sorin Paciu ar fi participat demnitari. Însă a dat asigurări comisiei că va verifica această informaţie care poate fi găsită în înregistrări video surprinse de camerele de supraveghere instalate de primărie, dar şi de la angajaţii Direcţiei Servicii Funerale implicați în înmormântarea victimei.

Atât liberalii Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, cât şi democratul Vlad Plahotniuc au refuzat să dea apreciere faptului că la vânătoarea din Pădurea Domnească au participat laolaltă colegi de-ai lor de partid.

Astăzi urma să fie audiat şi Marian Lupu. Preşedintele legislativului care se află într-o vizită oficială în Franţa, urmează să fie audiat la finele acestei săptămâni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG