Linkuri accesibilitate

Cum se poate opri discriminarea romilor


Ar fi necesare verdicte dure din partea justiţiei, care acum îi cercetează penal pe cei care ofereau bani în schimbul sterilizării femeilor rome.


Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii il va audia la inceputul saptaminii viitoare pe consilierul local Rares Bulgea, liderul demisionar al Tineretului Liberal din judetul Alba, dupa ce acesta a propus pe Facebook sterilizarea femeilor rome. Dupa cum rezulta din textul consilierului local, aceasta nu este o idee noua si probabil ca a impartasit-o mai demult colegilor sai liberali, fiindca argumentele sint enumerate intr-o anumita succesiune logica. Sterilizarea femeilor rome apare in discursul public romanesc pentru a doua oara in mai putin de o luna, dupa ce o organizatie neo-nazista a lansat initial o campanie prin care recompensa cu 300 de lei orice sterilizare dovedita printr-o adeverinta medicala de catre femeile rome.

Paradoxal, consilierul liberal din Alba Iulia, care a incearcat sa convinga pe o retea de socializare că sterilizarea ar fi o metoda contraceptiva care se foloseste chiar si in „inalta societate” a lucrat in anii anteriori in cadrul mai multor proiecte europene cu Asociatia Pakiv Romania, implicata in rezolvarea problemelor persoanelor de etnie roma. Presedintele acestei organizatii, Ioan Bumbu, s-a declarat dezamagit de ideile fostului sau colaborator, considerind ca este „inadmisibil ca o persoana publica, aleasa de cetateni, sa promoveze mesaje care instiga la ura rasiala si incalcarea drepturilor omului”. „Sterilizarea femeilor de etnie roma inseamna genocid”, mai adauga seful Pakiv Romania, amintind ca sterilizarea femeilor de etnie roma a fost aplicata de Germania in perioada regimului nazist, cind peste 400.000 de evrei si romi au fost sterilizati cu forta prin intermediul radiatiilor, chirurgiei sau prin folosirea unor metode si substante experimentale. Mai recent, Slovacia a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru sterilizarea unei femei rome, impotriva vointei acesteia, iar presedintele Pakiv declara ca se va adresa instantei romanesti in legatura cu textul consilierului local din Alba Iulia, publicat in mediul virtual.

Centrul pentru Combaterea si Monitorizarea Antisemitismului impruna cu Romani Cris ii invita pe liberalii romani in spatiul public pentru combaterea discriminarii si le cere oficialilor din Alba sa se delimiteze de pozitia conilierului local care a propus sterilizarea femielor rome, dar oficialii locali si nationali au neglijat acest subiect. „Nimeni nu-i iubeste pe tigani, nici macar ei insisi”, scrie intr-un articol aparut astazi in Adevarul, Vasile Ionescu, directorul Agenţiei rromilor pentru comunicare, mediere si mass media, facind o succinta istorie a segregarii romilor in ultimii 200 de ani. „Puscariile sint pline de romi, oficiile de plasament sint pline de copii romi, iar riscul de a fi atacat in strada de acesti marginali este real, oricit de umanist si democrat am gindi”, mai adauga Vasile Ionescu, un rom asumat, care crede ca ar fi suficient ca „guvernantii sa recunoasca existenta problemei si sa solicite sprijin”.

Declaratiile rasiste facute in ultimii ani de demnitarii statului roman, luarile de pozitii exagerate ale unor lideri de opinie au pregatit terenul pentru extremistii pur singe, pentru neo-nazisti sau chiar pentru tinerii politicieni care isi imagineaza ca solutia pentru problema roma ar putea fi sterilizarea.

Pentru a opri acest fenomen aflat in progres ar fi necesare verdicte dure din partea justitiei, care acum ii cerceteaza penal pe cei care ofereau bani in schimbul sterilizarii femeilor rome sau dupa cum imi explica un avocat specializat in drepturile omului, acum cu functie guvernamentala, organizatiile neguvernamentale de profil sa se constituie parte civila in procesele impotriva extremistilor si sa cerara despagubiri foarte mari.
XS
SM
MD
LG