Linkuri accesibilitate

Tiraspolul ruble ruseşti visează


Fostul premier Dumitru Braghiş despre intenţia reînnoită a administraţiei de la Tiraspol de a declara rubla rusă drept a doua valută oficială în regiunea transnistreană.


Europa Liberă: Autorităţile tiraspolene admit posibilitatea circulaţiei paralele, pe teritoriul din stânga Nistrului, a rublei ruseşti şi utilizarea ei ca mijloc de plată împreună cu rubla transnistreană. Ce ar însemna aceasta, să circule rubla rusească în Transnistria?

Dumitru Braghiş: „Conducerea actuală a Transnistriei ca, de fapt, şi conducerea precedentă, este orientată mai mult spre integrarea în spaţiul euroasiatic şi în spaţiul rusesc decât în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum să înţelegem: leul moldovenesc – valută străină în stânga Nistrului şi acceptarea rublei ruseşti ca o valută firească?

Dumitru Braghiş: „Este o decizie politică, ce vă uimeşte? Doar aceasta nu este o decizie juridică, nu este o decizie de alt caracter. Este o decizie politică.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să reacţioneze Banca Naţională a Moldovei?

Dumitru Braghiş
Dumitru Braghiş
Dumitru Braghiş: „Banca Naţională, chiar să dorească, nu prea are cum să reacţioneze, fiindcă lucrul acesta nu depinde de Banca Naţională a Moldovei.”

Europa Liberă: Soarta leului moldovenesc în stânga Nistrului care e?

Dumitru Braghiş: „Atât timp cât nu va exista o înţelegere la capitolul respectiv, şi soarta leului va fi una neclară, eu ştiu, e o incertitudine totală. În ultimele câteva luni de zile, noi constatăm o răcire în relaţiile între stânga şi dreapta Nistrului şi apariţia unor noi obstacole care nu duc la îmbunătăţirea relaţiilor sau la unificarea ţării, ci invers, la dezmembrarea ei de mai departe.”

Europa Liberă: Agenţii economici din Transnistria, care au avut mai multe de îndurat, ani la rând, găsesc întotdeauna şi metode, şi soluţii prin intermediul altor valute. Acum, dacă se acceptă rubla rusească, ei au de câştigat?

Dumitru Braghiş: „Eu nu ştiu dacă au de câştigat sau nu. Trebuie întrebaţi ei. Dar eu cred că ei vor continua mai departe să lucreze cum au lucrat şi până acum, şi cu rubla rusească, şi cu leul moldovenesc, şi cu dolarul sau euro.”

Europa Liberă: Referitor la recunoaşterea Băncii Centrale din stânga Nistrului, ce ne puteţi spune? Trebuie să recunoască Chişinăul, nu trebuie? Ce se întâmplă dacă se recunoaşte?

Dumitru Braghiş: „Sunt decizii politice şi ele trebuie să fie aprobate într-un context al negocierilor sau într-un context al deciziilor aprobate în procesul negocierilor.”

Europa Liberă: S-au mai făcut auzite voci care spuneau că anumite grupări din stânga Nistrului folosesc sistemul bancar din Transnistria pentru tranzacţii ilegale.

Dumitru Braghiş: „E înţeleg că sistemul care este astăzi acolo, actual, este folosit de toţi agenţii economici şi este folosit pentru tranzacţii, atât interne, cât şi internaţionale.”
XS
SM
MD
LG