Linkuri accesibilitate

„Prim-ministrul României a atacat un ziar pentru a-l scoate din încurcătură pe aliatul său Dan Voiculescu” (Adevărul)


Problema modificării Constituției (România liberă).



Firava investiție de încredere în Victor Ponta, vizibila in comentariile din ultimele doua saptamani, a luat sfarsit, dupa scrisoarea de atentionare a cotidianului Evenimentul zilei, postata vineri pe site-ul guvernului. Premierul Ponta impuna ziarului ca ar face presiuni asupra justitiei pe cazul ridicarii licentei de emisie a postului de televiziune OTV, in proprietatea lui Dan Diaconescu. Ziarul i-a raspuns premierului cerand probe, dar acesta a evitat sa raspunda – se arata in editorialul aparut astazi in Evenimentul.

„Gravă rămâne senzaţia că prim-ministrul României a atacat un ziar pentru a-l scoate din încurcătură pe aliatul său Dan Voiculescu, cel arătat cu degetul în Raportul Comisiei Europene”, scrie Grigore Cartianu in Adevarul.

Atitudinea premierului nu face decat sa ilustreze o strategie mai vasta, arata Ion Cristoiu in Evenimentul zilei. Ar fi vorba despre decredibilizarea treptata, dar tenace si potentialente eficienta, a forurilor europene in ochii romanilor. De ce ar avea nevoie de asa ceva un sef de guvern de stat european? Pentru a face pavaza penalilor puterii.

Confirma rationamentul si Silviu Sergiu, in acelasi ziar: „Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene a fost cît se poate de limpede: Victor Ponta conduce un guvern din care fac parte miniştrii penali, iar trustul media al lui Voiculescu şi al USL linşează mediatic magistraţii, pentru a-şi salva patronul de la puşcărie”. Ministrii cu probleme penale sunt Relu Fenechiu si Liviu Dragnea, dar ei nu vor pati nimic, spune comentatorul. Ponta nu are destula putere in Uniunea Social-Liberala. Orice insubordonare fata de linia dictata de Dan Voiculescu poate fi sanctionata, de pilda, prin redeschiderea dosarului doctoratul plagiat, de aceasta data la Antene. Ponta se afla iar in fata unei alegeri grele: sa-si urmeze dorinta de a face cariera politica la varf, ceea ce nu se poate fara sa accepte si sa aplice standardele europene, sau sa se intoarca la interesele de clan ale puterii de la Bucuresti - este concluzia acestui articol din Evenimentul zilei.

Romania libera pune in discutie alt subiect devenit presant o data cu deschiderea sesiunii parlamentare ordinare: modificarea Constitutiei. Ondine Ghergut verifica in ce masura rezultatele unui referendum sunt obligatoriu de aplicat. In 2009, referendum pentru modificarea Constitutiei a aratat ca 78% dintre alegatori sunt pentru trecerea la parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari (dupa recentele alegeri, ei sunt aproape 600). Masura nu s-a aplicat, pentru ca Partidul Democrat Liberal, care se afla atunci la guvernare, nu avea majoritatea necesara. Acum, USL are majoritate, dar modificarea pe care doreste sa o aduca Constitutiei ignora referendumul. Ondine Ghergut arata ca e ilegal. Oficial, lucrul nu poate fi constatat decat de catre Curtea Constitutionala, care trebuie insa sesizata de un grup parlamentar. Aviz opozitiei.
XS
SM
MD
LG