Linkuri accesibilitate

Protestul primarilor


Primarii din localităţi sînt nemulţumiţi de salariile lor şi de raporturile pe care le au cu centrul.




Un fapt oarecum curios s-a produs în ziua de vineri. Mai mulţi aleşi locali din multe raioane au protestat în faţa Guvernului, cerînd o descentralizare reală, deplîngînd cadrul legal confuz, salariile lor mici şi presiunea autorităţilor centrale. Pe una din pancardele aduse de primarii protestatari scria că autorităţile centrale au nevoie de aleşii locali numai în perioada campaniilor electorale.

Faptul e curios pentru că, iată, o ramură a statului protestează împotriva statului. Eu bunăoară îmi imaginam statul ca o maşinărie ale cărei elemente sînt împletite armonios, care se înţeleg bine între ele. Eu aveam impresia că statul moldovenesc are în primul rînd grijă de propriile sale pîrghii. Ei bine, se vede că nu chiar de toate pîrghiile în egală măsură are grijă maşinăria statală autohtonă. Cel puţin, vedem iată că primarii din localităţi sînt nemulţumiţi de salariile lor şi de raporturile pe care le au cu centrul.

Am citit, cu o uşoară nedumerire, mesajul de felicitare pe care preşedintele Timofti l-a adresat în aceeaşi zi angajaţilor Administraţiei Publice Locale, deci şi primarilor protestatari. Şeful statului vorbeşte despre o „verticală a puterii” care domină administraţia publică de zeci de ani şi care e o barieră în calea progresului economic şi social.

Păi, dacă pe piscurile puterii există această înţelegere a stării de fapt, ce îi împiedică pe guvernanţi să facă descentralizarea reală? Fireşte, factorul economic e important, şi multe primării rurale sînt sărace, dar nu puţine s-ar descurca mai bine dacă agenţii economici care activează pe teritoriile lor şi-ar înregistra afacerile acasă, nu la Chişinău sau Bălţi. De ce nu i-ar ajuta centrul pe primari în această privinţă?

Există, din păcate, şi o părere destul de răspîndită aici, aceea că interesele partinice prevalează asupra descentralizării, că liderilor de partide nu le prea convine să aibă de-a face cu primari care se descurcă sau, dacă vreţi, care au salarii bune. E un zvon acesta, dar el merită luat în discuţie.

Protestul de vineri al primarilor mi-a amintit de dorinţa guvernanţilor de a le mări salariile judecătorilor. Păi, poate mai întîi ar trebui mărite lefurile primarilor? Căci nu i-am văzut încă pe judecători protestînd...
XS
SM
MD
LG