Linkuri accesibilitate

Indexul libertății presei în lume, ediția 2013


Reporteri fără frontiere clasează Moldova pe locul 55.


Surprize într-un raport despre libertatea presei publicat miercuri de organizaţia Reporteri fără frontiere: Moldova a dat un pic înapoi, dar tot stă mai bine decît Italia sau Ungaria și Grecia, ţări din Uniunea Europeană, sau dec alte ţări ce fac parte din Parteneriatul Estic al blocului pan-european. Mai multe, de la Oana Serafim.

Moldova se plasează în acest raport pe pozitia 55, o poziție demnă de invidiat de celelalte ţări ce fac parte din proiectul Uniunii Europene al Parteneriatului Estic: Armenia e pe locul 74, Georgia pe 100, Ucraina pe 126 iar Azerbaijan pe 156….

Dacă e nevoie și de alte comparații să spunem că Moldova este în plutonul fruntaș şi faţă de tările din Balcanii de Vest – și faţă de Croatia, ţara ce tocmai este primită în Uniunea Europeană, ca să nu mai vorbim despre Turcia, veşnicul candidat la intrarea în Uniune, plasată pe pozitia 154.

Raportul analizează atitudinile și intenţiile pe termen mediu sau lung ale guvernului de la Chișinău față de libertatea presei.

„Este limpede că democraţiile oferă o şansă mai bună libertăţii si circulaţiei informatiilor decit ţările în care sunt comise abuzuri ale drepturilor omului “, s spus secretarul general al organizaţiei Reporteri fără frontiere”, Christophe Deloire.

„În regimuri dictatoriale, cei care furnizează informaţiile şi familiile lor sunt supuşi represaliilor şi abuzurilor, în timp ce în sistemele democratice jurnaliștii trebuie să facă față crizei economice şi conflictelor de interese. Chiar daca situaţiile celor două categorii nu pot fi comparate întotdeauna, trebuie sa aducem un omagiu celor care resistă presiunilor, indiferent dacș ele sunt pe faţă sau mai subtile” a spus secretarul general al organizaţiei.

Analizînd situatia din Uniunea Europeană, raportul remarcă faptul ca 16 dintre cele 27 de țări comunitare se afla în primele 30 de poziții, dar evoluții negative a inregistrat în continuare Italia, unde calomnia abia cum ar trebui de penalizată.

A continuat înrăutaţirea situaţiei libertătii presei şi în Ungaria, ca urmare a intrării in vigoare a legislatiei restrictive din domeniul presei adoptată de guvernul lui Victor Orban anul trecut.

În Grecia, scrie raportul, situația s-a înrăutăţit în mod evident. Jurnaliștii greci sunt supuși nu numai presiunilor economice, dar atacurilor publice și violenţelor atît din partea grupărilor extremiste cît și a poliţiei. Grecia se află în acest clasament pe locul 84.

România și Bulgaria nu sunt in “ top 30”, jurnaliştii din aceste două ţări avind încă importante probleme legate de modul independent în care îşi pot exercita meseria. Romania este pe pozitia 42, iar Bulgaria, după Moldova și Armenia, pe poziția 87.

În ceea ce priveşte Rusia, situația s-a înrăutaţit faţă de anul trecut, represiunile împotriva presei fiind în creştere, ca răspuns la valul neobişnuit de proteste cu care este confruntat regimul preşedintelui Vladimir Putin. Rusia se afla pe poziția 148, numai cu 30 de poziții mai sus decit ultima clasată, Eritreea, de pe locul 179.

Ca în fiecare an aproape, pe cele mai de jos poziții sînt în continuare ţări precum Siria –unde are loc acum și un război al informaţiilor, Somalia și Iran, unde jurnaliștii independenți sînt arestați iar familiile lor supuse presiunilor, la fel ca în China, Cuba, Vietnam, Sudan și Yemen.

Pe primele poziții, ca în mai toate clasamentele legate de democratie, domnia legii și respectarea drepturilor omului, se află Finlanda, Olanda, Norvegia si Luxembourg.
Previous Next

XS
SM
MD
LG