Linkuri accesibilitate

Eugen Carpov: Statutul regiunii transnistrene devine o prioritate


Eugen Carpov
Eugen Carpov

Vicepremierul pentru reintegrare, în dialog cu Valentina Ursu, după prima întrevedere din acest an cu negociatorul şef din Tiraspol.


Europa Liberă: Domnule Carpov, o primă întrevedere în acest an 2013 între negociatorii de la Chişinău şi Tiraspol ce v-aţi propus şi ce aţi reuşit?

Eugen Carpov: „După cum aţi menţionat, este o primă întrevedere care a avut loc sub umbrela noii preşedinţii a OSCE a Ucrainei. Din acest motiv, iniţiatorul şi organizatorul întâlnirii a fost ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, domnul Serghei Pirojkov. Practic, agenda noastră a inclus subiecte legate de organizarea următoarei runde de negocieri în formatul 5+2, preconizată să aibă loc în a doua jumătate a lunii februarie, la Lvov. Pe lângă aceasta, în baza propunerii venită în timpul vizitei domnului Leonid Kojara, ministrul ucrainean de externe şi preşedintele în exerciţiu al OSCE, am discutat despre posibilitatea organizării, pe marginea lucrărilor reuniunii 5+2, la Lvov, a unei întâlniri a prim-ministrului Vlad Filat cu liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk. Am încercat să conturăm subiectele care ar putea fi abordate în timpul acestor două acţiuni şi rezultatele care am putea să le obţinem. Evident că suntem interesaţi ca să avem întâlniri nu de dragul întâlnirilor, discuţii nu de dragul discuţiilor, dar pentru a obţine un progres pe calea reglementării conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Dar ce ar însemna un progres în identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană?

Eugen Carpov: „Un element de bază pe care l-am discutat este continuarea acţiunilor pentru asigurarea libertăţii circulaţiei populaţiei pe ambele maluri ale râului Nistru. În mod special, acum discutăm despre transportul auto din regiunea transnistreană şi posibilitatea participării în traficul internaţional de mărfuri şi pasageri a acestor unităţi de transport. Aici avem mai multe aspecte care sunt legate toate în cadrul unui document discutat. Este vorba şi despre deschiderea podului de la localitatea Gura Bâcului, despre înmatricularea în conformitate cu standardele internaţionale a unităţilor de transport din stânga Nistrului şi posibilitatea participării acestora în traficul internaţional. Evident că sunt multe aspecte tehnice care necesită o expertiză suplimentară. Am convenit ca grupurile de lucru care sunt responsabile de transport şi, la fel, experţii responsabili de înregistrarea unităţilor de transport să se întâlnească în cel mai apropiat timp, poate chiar în ziua de joi. Dar urmează să convenim mâine detaliile acestei întâlniri.”

Europa Liberă: E disponibilă partea tiraspoleană să discute şi despre problemele politice, mă refer la un eventual proiect de statut pentru regiunea transnistreană?

Eugen Carpov: „Astăzi nu am abordat subiectul respectiv, dar sunt cunoscute reacţiile de ultimă oră ale reprezentanţilor din stânga Nistrului, după vizita ministrului Kojara.”

Europa Liberă: Tiraspolul sonoriza ideea că deocamdată discuţiile pe marginea acestui subiect nu ar avea rost.

Eugen Carpov: „Este o poziţie cunoscută, sprijinită şi de partenerii noştri din Federaţia Rusă. Dar există diverse opinii la acest subiect. Pe de o parte, recunoaştem importanţa aspectelor social-economice, din discuţiile noastre, pe de altă parte, promovarea acestora deseori este blocată sau imposibilă anume din lipsa unei viziuni politice pentru reglementarea conflictului transnistrean. Deci, o avansare în paralel ar putea să fie de folos atât pentru aspectele social-economice, cât şi pentru statutul juridic al regiunii transnistrene, care ar asigura legalitate la tot ce se întâmplă în această regiune.”
XS
SM
MD
LG