Linkuri accesibilitate

Cum colaborează Alianța Nord Atlantică cu partenerii ei


Moldova, Information and Documentation Centre on NATO in Chisinau logo
Moldova, Information and Documentation Centre on NATO in Chisinau logo

Liliana Barbăroșie în dialog cu Nicolae Văscăuțan.



Fiind o alianţă cu mai mulţi parteneri decât membri, NATO este mereu în căutarea unor modele cât mai eficiente de lucru cu aceşti parteneri. Directorul Centrului de Informare şi Documentare NATO de la Chişinău, Nicolae Văscăuţan, care a participat recent în Germania la reuniunea „NATO şi parteneriatele sale” ne-a explicat care este cea mai recentă abordare a alianţei în raport cu partenerii ei.

Nicolae Văscăuţan: NATO vine cu propunerea, unică în istoria sa, în care este gata să cedeze din spiritul său conservativ şi să accepte parteneri înaintaţi în procesul de luare a deciziilor în cadrul programelor Alianţei. Astfel s-a enunţat ideea creării unui concept strategic al partenerilor privind posibilitatea atribuirii sau co-atribuirii dreptului de proprietar asupra iniţiativelor NATO şi statelor partenere care contribuie în egală măsură sau chiar mai mult ca membrii în iniţiativele în cauză.

Europa Liberă: Simplu spus, partenerii vor avea şi ei un cuvânt de spus în politicile şi strategiile acestei organizaţii?

Nicolae Văscăuţan:
Exact. Dacă până acum partenerii participau în special la faza de remodelare a iniţiativelor NATO, acum NATO îşi doreşte să permită accesul partenerilor la faza iniţială de luare a deciziilor sau de constituire a iniţiativelor.

Europa Liberă: Şi de ce această deschidere, de unde porneşte ea, care e filosofia ei?

Nicolae Văscăuţan: Deschiderea porneşte din considerentul că partenerii avansaţi, care deja au trecut prin mai toate etapele de cooperare şi programele de cooperare, au nevoie de lucruri noi care să răspundă intereselor lor naţionale, de un impuls spre a mai continua sau a veni cu mai multă contribuţie în dezvoltarea relaţiilor cu alianţă. Astfel Alianţa le oferă o posibilitatea ca, nefiind membri, să nu se simtă doar ca contribuitori la iniţiativele Alianţei, dar să fie deopotrivă şi organizatori sau proprietari, dacă putem spune aşa, a iniţiativelor de securitate în lume.

Europa Liberă: E vorba doar de parteneriate avansate, speciale, sau toate parteneriatele? Că înţeleg că Moldova nu se află într-un parteneriat prea solid cu NATO?

Nicolae Văscăuţan:
În condiţiile de criză, de austeritate bugetară, NATO încearcă să privească cât de obiectiv posibil şi raţional relaţiile sale, fie cu grupuri de state, fie cu state individual, pe baza principiului „Mai mult, pentru mai mult”. Astfel pentru state ca Republica Moldova, cu un parteneriat nu prea activ şi care în mare parte ne permite să fim doar observatori la discuţiile la nivel înalt cu partenerele avansate, Republicii Moldova ca şi altor state de nivelul nostru li se propune să exploateze în continuare mecanismele deja existente, în cadrul programelor create anterior care nu au fost exploatate. Cum ar fi aceiaşi iniţiativă de fortificare a integrităţii instituţionale lansată în decembrie trecut prin prezenţa unui reprezentant NATO în Moldova, şi altele de felul acesta. Dacă facem o retrospectivă a parteneriatului dintre Republica Moldova şi NATO, vedem că programele în care suntem noi implicaţi sunt unele generale şi, dacă am avea dorinţa, am avea încă mult să exploatăm din ceea ce deja există. Adică nu suntem noi în postura ca să cerem ceva nou Alianţei pentru noi, aşa cum mai avem mult de exploatat.

Europa Liberă: Deci această tendinţă nouă prin care NATO încearcă să implice mai mult partenerii în politica decizională nu este adresată neapărat nouă, care nu am explorat nici oportunităţile pe care le-am avut până acum?

Nicolae Văscăuţan:
Din păcate da. Înainte de a cere ceva, este logic ca ar trebui să şi oferim ceva în cadrul parteneriatului în cauză. Şi un grad avansat de parteneriat pe care îl solicită statele din Europa Occidentală presupune că în spatele lor există o contribuţie deja semnificativă la iniţiativele dezvoltate anterior de alianţă. Noi din păcate nu avem cu ce ne lăuda la acest capitol.
XS
SM
MD
LG