Linkuri accesibilitate

Gay la Paris, „Fabricat în Moldova”, Leancă și Füle la Bruxelles, Dodon și Greceanîi la Moscova


Gay la paris.
Gay la paris.

Agenda zilei.



Ministrul economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr, va prezenta astăzi la Chișinău planurile pentru organizarea celei de-a XII-a ediții a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”.

Fruntașii neafiliaților din parlament Igor Dodon și Zinaida Greceanîi își continuă astăzi vizita de două zile la Moscova. Cei doi fugari din fracțiunea comuniștilor aveau pe agendă întâlniri cu membri ai Dumei de Stat și ai guvernului rus.

Ministrul de externe Iurie Leancă se întîlnește astăzi la Bruxelles cu comisarul european pentru extindere și bună-vecinătate Štefan Füle. Întâlnirea va avea loc la puțin timp după ce oficialul european a insistat că vecinii Uniunii Europene, cum este și Moldova, au dreptul să ceară primirea în clubul european. Înainte de a se întâlni cu șeful diplomației moldovene, Fuele va ține un discurs despre integrarea europeană a țărilor din vestul Balcanilor, la o conferință organizată de Parlamentul European.

Parlamentarii francezi urmează să discute astăzi legea care ar permite căsătorile între persoane de același sex. Dezbaterea a fost precedată de mari marșuri contra și pentru egalitate matrimonială, la Paris. Aprobarea legii ar face din Franța a 12-a țară din lume și a noua din Europa care asigură egalitatea în drepturi a cuplurilor de același sex. O lege similară se află în pregătire în Marea Britanie.

La sediul ONU din New York va avea loc astăzi și mâine o nouă rundă de negocieri între Macedonia și Grecia asupra numelui fostei republici iugoslave. Grecia se opune denumirii „Macedonia”, pentru că aceasta ar implica pretenții teritoriale ascunse. Din această cauză Grecia a blocat sau încetinit până acum cu succes apropierea micii sale vecine de la nord de organizațiile din care Grecia face parte: NATO și UE. Între timp ministrul de externe al Macedoniei, Nikola Poposki, începe o vizită de două zile în Rusia, țară care se implică tot mai mult în proiecte economice în fostul spațiu iugoslav. Poposki va discuta printre altele la Moscova participarea Macedoniei la construcția gazoductului South Stream, care va duce gaze în Occident prin Marea Neagră și Balcani, ocolind Ucraina.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG