Linkuri accesibilitate

Coabitarea a murit. Începe alt război (Hotnews)


Un premier [Victor Ponta] profund viciat moral (22)



„Coabitarea a murit. Începe alt război”, scrie Dan Tapalaga pe site-ul Hotnews. Ce il face sa traga aceasta concluzie sunt ecourile la intalnirea de marti dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si liderii celor doua camere ale Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea.

Solicitată de presedinte pentru a discuta siutatia din justitie, intrevederea s-a incheiat cu o propunere a premierului, in numele Uniunii Social-Liberale aflate la guvernare: alegerile europarlamentare din primavara anului viitor sa fie cumulate cu cele prezidentiale, chiar daca presedintele isi incheie de drept mandatul abia in noiembrie.

De acord, a spus ulterior seful statului,dar numai daca, dupa modificarea Constitutiei in spiritului referendumului constitutional din 2009, demisioneaza si Parlamentul si se fac noi alegeri legislative, la aceeasi data. Declaratia echivaleaza, fireste, cu un nu.

De ce se grabeste totusi USL? Pentru ca se teme de pierderea de popularitate, care se instaleaza automat pe la jumatatea oricarei legislaturi, scrie Rodica Ciobanu intr-un comentariu din Gandul.info. Se intampla „chiar şi în ţările fericite, (daramite) în cele pesimiste, ca România, (unde) balenele politice riscă să eşueze pe ţărm. Se impune, aşadar, intervenţie rapidă, înainte ca electoratul să-şi schimbe obiectul urii”.

De aceeasi parere este si Madalin Necsutu, de la „Curentul”, care crede ca „pentru USL și Antonescu de abia acum începe perioada de erodare politică”.

Dar nimic nu pare mai interesant decat trezirea la realitate a liderului liberal Crin Antonescu. Andrei Cornea pune fata in fata, in revista „22”, pozitiile de acum ale liderului liberal cu cele de vara trecuta, cand USL il suspendase din functie pe presedintele Traian Basescu si incerca sa-l demita.

Pe atunci, si Antonescu si ceilalti lideri ai partidelor din USL sustineau ca seful statului cumuleaza prea multa putere. Constitutia trebuie schimbata, presedintele trebuie ales de catre Parlament si nu direct de popor, iar atributiile trebuie sa-i fie limitate. Principala responsabilitatea in stat ar trece astfel la guvern. Asa stateau lucrurile in vara.

Acum, Antonescu realizeaza ca aceasta schimbare a Constitutiei nu-l va lovi pe Basescu, ci chiar pe el, care aspira sa ajunga dupa alegeri la Cotroceni. Un presedinte doar decorativ ar permite concentrarea excesiva a puterii in zona executivului, spune seful Senatului, iar Andrei Cornea il aproba. Risca mult cu un premier inteligent si carismatic, ca Victor Ponta. Atata doar ca e „profund viciat moral” (expresia ii apartine comentatorului).

A demonstrat-o in chestiunea doctoratului sau plagiat, pentru care a refuzat sa-si asume raspunderea: „A da unui asemenea om, inteligent și perfid, o putere uriașă pe care nimeni în România nu a mai avut-o de la Ceaușescu încoace ar fi un pericol grozav”.
XS
SM
MD
LG