Linkuri accesibilitate

Cum va arăta politica externă a UE fără Marea Britanie


Eventuala retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană va reduce semnificativ şansele extinderii UE.


Premierul britanic David Cameron a promis că în eventualitatea unei victorii în viitoarele alegeri generale (2015) va organiza, în mai puţin de doi ani, un referendum care să le dea britanicilor posibilitatea de a spune dacă vor sau nu să rămână în Uniunea Europeană. Dar înainte de referendum, guvernul lui Cameron vrea să negocieze noi condiţii sau exceptări pentru Marea Britanie, în cadrul Uniunii. Dacă britanicii se retrag sau chiar dacă aleg calea unei relaţii mult mai informale cu Uniunea Europeană, care este viitorul politicii externe europene şi a celei de extindere? Relatarea corespondentului Europei Libere Rikard Jozwiak este rezumată de Ileana Giurchescu.

Cum va arăta politica externă a Uniunii Europene fără Marea Britanie? Sigur mai izolată, îşi va pierde o parte din caracterul global. Marea Britanie este în acest moment cel mai mare contribuabil militar şi are cel mai mare corp diplomatic.

Stefan Lehne de la Carnegie Europe este de părere că Uniunea Europeană va pierde la toate nivelurile, militar, diplomatic, economic. O pierdere tragică pentru Uniune, apreciază Lehne.

Şi ce efect ar avea retragerea Marii Britanii asupra continuării politicii de extindere, de exemplu în Balcanii de vest?

Pentru Marea Britanie, extinderea este un mecanism important pentru stabilizarea regiunii şi extinderea sa economică în Europa. Jana Kobzova de la Consiliul European pentru Relaţii Externe remarcă faptul că în cazul Balcanilor de vest, Marea Britanie nu a fost un motor al extinderii.

Dar este altceva când Slovacia sau Marea Britanie pledează pentru admiterea unui nou membru, precizează Kobzova.

Aşa că retragerea sau îndepărtarea Marii Britanii de Uniunea Europeană ar putea închide uşile Uniunii pentru mulţi ani. Germania este mult mai preocupată de criza economică, iar Marea Britanie ar putea deveni la rândul ei o problemă politică mult mai arzătoare pentru Uniunea Europeană decât continuarea extinderii.

Şi cum ar putea fi afectate ţările din Vecinătatea Estică de eventuala retragerea a Marii Britanii?

După admiterea eventuală a tuturor fostelor republici iugoslave, uşa europeană s-ar putea închide în absenţa Marii Britanii, crede Rosa Balfour de la Centrul pentru Politici Europene de la Bruxelles.

Moldova, Georgia, Ucraina ar pierde în Londra un avocat important, pentru că Germania şi Franţa sunt oricum mai puţin interesante într-o continuare a extinderii spre est.

Ţările din vecinătatea estică, declară Rosa Balfour Europei Libere, vor perspectiva aderării pe care Berlinul şi Parisul nu sunt dispuse să o ofere. Aşa că în absenţa Londrei, şansele aderării se vor diminua semnificativ, crede Rosa Balfour de la Centrul pentru Politici Europene.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG