Linkuri accesibilitate

Panourile electrice de la Sănătăuca


Luca Secrii şi panourile sale electrice, Sănătăuca, Floreşti
Luca Secrii şi panourile sale electrice, Sănătăuca, Floreşti

Exemplul familiei Secrii ar putea să spulbere scepticismul celor care nu cred că energia electrică poate fi ieftină şi perfect ecologică.


Până în anul 2020, autorităţile de la Chişinău şi-au propus să reducă dependenţa energetică a ţării cu peste 20 la sută. La acest obiectiv poate contribui fiecare, de exemplu, prin schimbarea geamurilor vechi cu altele noi, de bună calitate, sau înlocuirea becurilor obişnuite cu cele economice. Unii dintre moldovenii mai „prietenoşi mediului” aleg chiar să investească bani în utilaje speciale care transformă energia solară în cea electrică. Printre ei este şi Luca Secrii din nordul ţării pe care l-a vizitat colega noastră, Diana Răileanu:

Priveliştea cu care îşi desfată musafirii satul Sănătăuca, aşezat generos pe colinele din preajma râului Nistru, parcă ilustrează amintirile lui Creangă. În peisajul rustic privirea se agaţă însă de cîteva panouri solare instalate pe acoperişul unei case, exact ca în pliantele care promovează beneficiile energiei regenerabile.

Stăpânul casei, Luca Secrii, se arată bucuros de ocazia să racoleze încă o posibilă adeptă şi îmi povesteşte cu pasiune despre panourile care transformă energia solară în cea electrică:

„Ideea a venit de la fecior, el locuieşte în Franţa şi acolo e foarte dezvoltată chestiunea asta. El instalează aceste panouri. Le pui, ele lucrează şi produc energie, iar tu te foloseşti de ea. Din punct de vedere al eficienţei e foarte bine.”

Cele 15 panouri solare instalate pe casa lui Luca Secrii produc zilnic până la 3 kilowaţi de curent electric. Gospodarul utilizează doar jumătate, restul energiei fiind absorbită de reţeaua naţională. În Franţa, spune el, statul cumpără surplusul de energie electrică, în Republica Moldova însă proprietarul panourilor se vede silit să o dea pe gratis:

Luca şi Iulia Secrii
Luca şi Iulia Secrii
„Legislaţia în vremea de faţă prevede că dacă eu aş avea producere mai mult de 10 Kw, atunci aş putea să înaintez o cerere la ANRE ca să-mi plătească, însă dacă produc mai puţin de 10 Kw, nu prevede legea ca să îmi plătească. Şi vedeţi cum e chestiunea: cei ce îşi permit să instaleze panouri care să producă energie mai multă de 10 Kw sunt mai puţini la număr, iar dacă ar fi de 3 Kw, şi-ar permite mai mulţi oameni să le instaleze, dar fiind mai mulţi ar însemna că producem şi energie mai multă.”

Panourile de transformare a energiei solare în energie electrică l-au costat pe gospodarul din Sănătăuca aproape 3 mii de euro. I-a adunat cu greu, îmi explică el, însă investiţia a meritat - pentru cel puţin 25 de ani înainte factura pentru energia electrică nu va depăşi câteva zeci de lei, or pe parcursul serii, atunci când nu este soare, familia Secrii utilizează energia din reţea.

Mai mult, îmi spune stăpâna casei, Iulia Secrii, oamenii din sat au început a le da târcoale pentru a afla mai multe despre utilajele ecologice care produc lumină:

„Oamenii se interesează şi întreabă: ce aveţi pus pe casă, ce străluceşte acolo. Sunt tineri care s-au apropiat şi au întrebat şi vor să instaleze şi ei astfel de panouri. Tineri care acum s-au căsătorit, se construiesc şi le este interesant pur şi simplu. Dacă ar fi să se facă nişte condiţii mai prielnice, bine înţeles că mai mulţi le-ar instala şi nu am mai depinde noi de Rusia şi de nu ştiu cine.”

Exemplul familiei Secrii din satul Sănătăuca ar putea să spulbere scepticismul celor care nu cred că energia electrică poate fi ieftină şi perfect ecologică. Experţi din domeniu spun că resursele locale de energie ar putea acoperi aproape jumătate din consumul actual al Republicii Moldova şi, astfel ar reduce substanţial dependenţa ţării de importuri de agenţi energetici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG