Linkuri accesibilitate

„Niciodată nu mi-am cumpărat pentru că sunt scumpe cărţile”


Alla Ceapai a stat de vorbă la Librăria din cartier cu Rita Colesnicenco.


Rita Colesnicenco: „În general mie îmi place să citesc mai mult poveşti şi romane de dragoste. Ultima carte pe care am citit-o a fost „Povestiri” de Ion Creangă. Îmi place foarte mult cum scrie Ion Creangă.”

Europa Liberă: Dar e o carte inclusă în programul şcolar. te limitezi doar la ceea ce îţi propun profesorii la şcoală să citeşti?

Rita Colesnicenco:
„Nu. Citesc şi ceea ce este inclus în programul şcolar, dar şi ceea ce îmi place mie să citesc. citesc doar când am timp, mai mult seara înainte de somn, pentru că astfel adorm mai repede.”

Europa Liberă: Cât de des mergi la librărie să-ţi cumperi cărţi?

Rita Colesnicenco
: „Niciodată nu mi-am cumpărat pentru că sunt scumpe cărţile. De la bibliotecă mai des iau cărţi. Eu am învăţat la o şcoală din Bender unde era o bibliotecă foarte mare. Puteam să-mi aleg orice carte pe placul meu. Sunt foarte multe cărţi acolo şi practic toate sunt în română. Poate doar câteva - în grafia chirilică.”

Europa Liberă: Din cărţile pe care le-ai citit te-ai regăsit în vreun personaj, care poate ţi-a devenit model? Care ar fi acela?

Rita Colesnicenco: „Îmi scapă acum cum se numea cartea, dar m-am regăsit în personajul din cartea ceea. Este vorba despre o fată care s-a îndrăgostit de un băiat care era căsătorit. Până la urmă ei au fost împreună. Aşa s-a întâmplat că soţia lui a aflat despre aceasta şi a plecat singură de la el.”

Europa Liberă: Şi de ce te-ai regăsit anume în acest personaj?

Rita Colesnicenco: „Pentru că fata ceea nu-şi arăta niciodată sentimentele, dragostea. Ea aştepta atenţie din partea băiatului. Şi eu sunt la fel. Nu îmi exteriorizez sentimentele, nu arăt dragostea faţă de băieţi. Chiar dacă am sentimente şi iubesc, dar … ”

Europa Liberă: … dar iubeşti la fel ca Eminescu - în taină?

Rita Colesnicenco: „da, în taină iubesc şi nu arăt acest lucru.”
XS
SM
MD
LG