Linkuri accesibilitate

Dezamăgirea publică în Marea Britanie față de Uniunea Europeană se află la un nivel record


Discursul premierului britanic David Cameron despre relațiile dintre țara sa și Uniunea Europeană.

Premierul britanic David Cameron, a ținut astăzi la Londra un mult-așteptat discurs despre viitorul rela
iilor țării sale cu Uniunea Europeană.

Conservatorul Cameron a schițat mai întâi un tablou sumbru al stării de lucruri din Uniune.

„Dezamăgirea publică față de Uniunea Europeană se află la un nivel-record”, a spus Cameron, referindu-se la sentimentele compatrioților lui, nu ale populației europene în general. El a mai spus că britanicii simt că Uniunea Europeană se dezvoltă într-o direcție pe care ei înșiși nu au susținut-o niciodată și intervine prea mult în treburile interne ale Marii Britanii.

David Cameron a spus că pentru britanici este deosebit de îngrijorător faptul că Uniunea Europeană se îndreaptă spre un nivel de integrare politică fără precedent, că schimbă „tratate după tratate” fără ca cetățenilor să li se ceară părerea. În opinia lui Cameron, pe care a prezentat-o în discurs ca fiind larg răspândită printre britanici, UE trebuie să se schimbe pentru a ține cont mai mult de părerea cetățenilor, devenind astfel mai democratică și mai prosperă.

David Cameron a anunțat în discursul de astăzi că vrea să supună votului britanicilor ”o nouă înțelegere” privind relațiile țării sale cu UE. Dar calendarul și forma acestei înțelegeri nu sunt deloc limpezi. Agenția Reuters scrie că discursul lui Cameron i-a făcut pe oficialii europeni și pe diplomați să se scarpine în creștet, fiindcă e greu de priceput ce anume vrea premierul britanic.

Cameron a spus astăzi că dacă partidul său conservator câștigă alegerile din 2015, va organiza probabil înaintea sfârșitului anului 2017 un referendum asupra rămânerii în Uniune, după ce Londra va fi negociat o nouă înțelegere cu Bruxelles-ul.

„Aceasta este ce vor fi vrut să audă conservatorii eurosceptici și publicul britanic, dar un asemenea proces nu va fi deloc simplu și în nici un caz nu va depinde doar de britanici”, scrie Reuter. Agenția notează că pentru renegocierea locului Marii Britanii în Uniune e nevoie de acordul tuturor țărilor membre, iar pentru modificarea unor acorduri fundamentale ale Uniunii e nevoie de convocarea unei așa-numite ”Convenții europene” cu cel puțin 15 țări care sunt favorabile poziției britanice.

Mulți oficiali din țările europene au semnalat că s-au cam săturat de nazurile Londrei când vine vorba de regulile comunitare, părând puțin dispuși s-o încurajeze pe cale renegocierilor fără sfârșit. Ministrul de externe suedez Carl Bildt a scris pe Twitter: ”Flexibilitatea sună bine, dar dacă acceptăm o UE cu 28 de viteze, ne vom trezi fără Uniune”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG