Linkuri accesibilitate

Comisia parlamentară de anchetă în cazul Sorin Paciu şi-a început activitatea


Fără să afecteze sau să substituie ancheta penală, Comisia îşi propune să stabilească cine şi cum a tăinuit vreme de două săptămâni cazul omorului la vânătoare.

O comisie parlamentară în frunte cu comunistul Anatolie Zagorodnîi a început astăzi să ancheteze cazul morţii a omului de afaceri Sorin Paciu la vânătoare. Vânătoarea la care a participat şi procurorul general Valeriu Zobco, retras ulterior din funcţie, şi care pare să fi provocat deja o nouă ceartă între liderii alianţei de guvernare. Amănunte are Liliana Barbăroşie:

O comisie parlamentară în frunte cu comunistul Anatolie Zagorodnîi a început astăzi să ancheteze cazul morţii omului de afaceri Sorin Paciu la vânătoare. Vânătoarea la care a participat şi procurorul general Valeriu Zubco retras ulterior din funcţie şi care pare să fi provocat deja o nouă ceartă între liderii alianţei de guvernare. Comisia a formulat solicitări de informaţii faţă de nouă instituţii de stat care trebuiau să informeze autorităţile despre incident, dar nu au făcut-o. Amănunte are Liliana Barbăroşie.

Fără să afecteze sau să substituie ancheta penală privind circumstanţele în care a fost rănit mortal Sorin Paciu, Comisia îşi propune să stabilească cine şi cum a tăinuit vreme de două săptămâni cazul omorului la vânătoare de acum o lună, ne-a spus Anatolie Zagorodnâi, deputatul comunist numit în fruntea comisiei de anchetă, la încheierea primei şedinţe a grupului de deputaţi:

„Noi nu ne vom implica în procedura penală pe care o efectuează organul de anchetă. Noi trebuie să vedem care a fost cauza ascunderii acestui incident.”

Astăzi, comisia a solicitat depoziţii de la nouă instituţii pe care le consideră că ar fi avut obligaţia să facă cunoscut incidentul de la vânătoare, dar principiale, totuşi, la părerea deputatului-şef de comisie, sunt două chestiuni pe care urmează să se axeze audierile viitoare:

„Eu voi insista ca să fie audiate primele persoane în stat ca să ne spună dacă au ştiut. Pentru că au fost persoane demise din funcţie... Nu putem să lăsăm fără claritate dacă au ştiut sau nu primele persoane. Şi vom insista să vedem cine a dat indicaţii, dacă au dat, ca acest caz să fie ascuns.”

Propunerea de a încredinţa opoziţiei şefia comisiei a venit de la liberal-democraţii lui Vlad Filat, care au acuzat o complicitate a mai multor instituţii în ascunderea incidentului şi au reuşit să obţină retragerea procurorului general care participase la acea vânătoare. De ce au acceptat această idee însă celelalte două partide guvernamentale, de vreme ce până acum, nici chiar în anchetarea renumitului caz al legii cazinourilor, majoritarii nu au scăpat astfel de pârghii în mâinile opoziţiei? Iată un răspuns la această întrebare formulat de comunistul Artur Reţetnicov:

„În cadrul alianţei, ei nu au încredere unul în altul. Ei se înjură, sar la bătaia unul la altul. Nu ştiu cum de nu vin cu arme la şedinţele alianţei. Cine poate să asigure o examinare obiectivă în aceste condiţii – doar PCRM…”

Iată însă ce crede despre şansele de a atinge obiectivele anunţate de comisia parlamentară de investigaţie, analistul politic Bogdan Ţârdea:

„PCRM prin această comisie va avea acces şi la ancheta MAI, şi la cea a procuraturii şi le va putea expune public. Şi în această situaţie PCRM-ul evident că speră să obţină dividende politice. PD cred va avea anumite pierderi de imagine. Această comisie parlamentară reprezintă de fapt o pârghie foarte puternică. S-a deschis o supapă pentru elucidarea mai corectă, mai adecvată a acestui caz. Şi cred că anume faptul că a fost dată opoziţiei, în premieră în istoria Moldovei, desigur că ne va oferi foarte multe detalii picante,” crede analistul Bogdan Ţârdea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG