Linkuri accesibilitate

Aniversare festivă


Tratatul de la Elysée. Semnătura lui Adenauer şi de Gaulle.
Tratatul de la Elysée. Semnătura lui Adenauer şi de Gaulle.

50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germană.



În cadrul numeroaselor acţiuni comune, desfăşurate în Franţa şi-n Germania, participanţii au sărbătorit cea de-a 50-a aniversare a semnării tratatului de prietenie franco-germană. Aşa numitul Tratat de la Elysée a fost semnat pe data de 22 ianuarie 1963 de către preşedintele francez Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer. Acordul a intrat în istorie ca un model de reconciliere între două ţări şi popoare care de-a lungul istoriei se aflau deseori pe baricade diferite, care se aflau faţă-n faţă ca adversari şi duşmani, care s-au întîlnit pe cîmpuri de luptă, fiind implicaţi în bătălii sîngeroase.

Pentru a sărbători evenimentul, au sosit la Berlin preşedintele francez François Hollande, reprezentanţi ai guvernului francez şi parlamentarii de la Paris. Au avut loc şedinţe comune. Şirul întîlnirilor oficiale cu reprezentanţii statului şi guvernului federal, cu preşedintele federal Joachim Gauck, respectiv cancelara Angela Merkel, a fost însoţit de cuvîntări solemne în care vorbitorii au subliniat importanţa apropierii dintre cele două ţări, aportul lui Adenauer şi de Gaulle la reconciliere şi rolul Franţei şi Germaniei ca „motor“ al integrării europene.

Ministrul francez de externe, Fabius, a omagiat relaţiile franco-germane, calificînd-le drept bune. Într-un amplu interviu acordat postului naţional de radio, Laurent Fabius a spus că cele două ţări se consideră drept parteneri egali. Vorbind despre realitatea imediată, ministrul a arătat că Angela Merkel şi François Hollande au împiedicat producerea unui decalaj între nordul şi sudul Europei, mizînd în economie pe un echilibru între politica de creştere economică şi austeritate.
Ministrul de externe Fabius a evidenţiat în acest context concepţia de bază a Parisului şi Berlinului, afirmînd că ambele părţi sunt convinse că Europa constituie viitorul comun.

Cuvintele lui Fabius exprimă, în esenţă, ceea ce Adenauer a spus în 1962 în timpul unei vizite oficiale în Franţa, cu doar cîteva luni înaintea semnării Tratatului de la Elysée: „Solidaritatea franco-germană a devenit un element indisolubil al Europei.”

Într-un articol comun, semnat de ministrul francez de externe şi de omologul său german, Guido Westerwelle, cei doi şi-au articulat îngrijorarea faţă de recrudescenţa naţionalismului în Europa. „Dorim să ne opunem eroziunii Uniunii Europene“, au scris cei doi miniştri în „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. „Odată cu creşterea crizei europene a datoriilor s-a remarcat intensificarea îngrijorătoare a unor tendinţe populiste şi naţionaliste. Acestor tendinţe ne opunem printr-o susţinere franco-germană a Europei.“
În cuvîntările rostite în faţa deputaţilor, cît şi într-o conferinţă de presă comună, Hollande şi Merkel au subliniat ideea consolidării Uniunii monetare ca un pas concret în vederea realizării adîncirii proiectului şi modelului politic european.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG