Linkuri accesibilitate

Ce poate aduce Moldovei preşedinţia ucraineană a OSCE? (Adevărul)


În democraţii avansate mai multe posturi importante sunt oferite din oficiu opoziţiei (Jurnal de Chișinău)



„Ce poate aduce Moldovei preşedinţia ucraineană a OSCE?”, se întreabă Virginia Dumitraş în „Adevărul”. Autoarea îl citează pe Leonid Kojara, ministrul de Externe al Ucrainei, care a efectuat prima sa vizită în Republica Moldova după preluarea de Ucraina a preşedinţiei OSCE. „Ca stat vecin, Ucraina are interesul rezolvării acestui conflict, pentru că o bună parte a cetăţenilor Ucrainei trăiesc pe tot teritoriul Republicii Moldova. Noi vom activiza acest proces“, a declarat dl Kojara citat de autoarea de la „Adevărul”

. În articol este citat, de asemenea, cunoscutul analist politic Oazu Nantoi care apreciază că Ucraina se va comporta activ, vrând să demonstreze că este o ţară importantă, însă, citez, „acest activism, probabil, se va manifesta în limitele abordării oficiale, care este una sterilă, când la masa de negocieri se aşează reprezentanţii Chişinăului şi marionetele Federaţiei Ruse”, am încheiat citatul.

Analistul politic Viorel Cibotaru este citat într-un articol din „Adevărul” susţinând că este puţin probabil ca AIE să se destrame în urma scandalului cauzat de tentativa de muşamalizare a unei crime la vânătoare. Şi asta deoarece toate cele trei componente vor avea de pierdut la următoarele alegeri, singurii care vor avea de câştigat fiind comuniştii. „Este clară mizeria în care au căzut PD şi PL, care continuă să acopere toate nelegiuirile, în timp ce PLDM îşi păstrează poziţia bazată pe anumite valori. Nu cred însă că Vlad Plahotniuc este persoana din cauza căreia Moldova trebuie să piardă perspectiva europeană”, a apreciat dl Cibotaru.

„De ce Plahotniuc vrea un procuror partinic?”, se întreabă editorialistul Petru Bogatu în „Jurnal de Chişinău”. Răspunsul lui pentru cititori este că „Propunerea lui Vlad Plahotniuc ca procurorul general, preşedintele Curţii de Conturi şi preşedintele Comisiei Electorale Centrale să fie numiţi de opoziţie doar în aparenţă este plină de fair-play. În realitate, la mijloc e o scamatorie politicianistă. O hachiţă legislativă. Şi o prosteală ordinară”. Petru Bogatu argumentează că în democraţii avansate mai multe posturi importante sunt oferite din oficiu opoziţiei, dar aceste demnităţi sunt preponderent din domeniile puterii legislative, apărării sau serviciilor secrete. Cu totul altfel stau lucruriele cu funcţii înalte din sistemul judecătoresc sau electoral, notează Petru Bogatu şi continuă: regula jocului democratic impune riguros scoaterea acestora de sub orice ingerinţă politică. Procurorul trebuie să fie neangajat politic, este concluzia autorului.
XS
SM
MD
LG