Linkuri accesibilitate

„Avem nevoie de specialişti bine pregătiţi”


Veaceslav Ţurcan: „În ultimul timp, cel puţin pe dosarele pe care particip, civile sau penale, observ că situaţia se schimbă spre bine.”


Un sondaj realizat de Fundaţia Soros Moldova şi Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională – IRZ, în 2011, arăta că peste o treime din hotărârile Curții Europene pentru Drepturile Omului împotriva Republicii Moldova vizează încălcarea procedurii de arest şi privarea neîntemeiată de libertate. Acest lucru plasează Republica Moldova în topul țărilor cu cel mai mare număr de arestări pe cap de locuitor. Veaceslav Ţurcan, preşedintele comitetului executiv internaţional al Ambasadei Drepturilor Omului din Republica Moldova constată că obiecţiile făcute Moldovei de către CEDO nu au condus la o schimbare perceptibilă la aplicarea arestului:

Veaceslav Ţurcan: „Prima problema care o văd, reieşind din experienţa pe care o am ca avocat, practic avocatura din 1994 şi până acum am participat prin mai multe instanţe judiciare, de la nordul Moldovei până la sudul Moldovei, inclusiv şi în regiunea transnistreană, periodic ajung la concluzia că există o marte parte de judecători care cu adevărat nu cunosc precedentele Curţii Europene, nu cunosc standardele şi nu conştientizează că, de fapt, încalcă legea şi astfel se pronunţă nişte hotărâri nemotivate, neargumentate.

Când persoana este deţinută ilegal în arest preventiv, de fapt, se deschide calea pentru CEDO. Pe de altă parte, eu cred că problema porneşte de la sistemul de instruire şi reciclare a judecătorilor de la noi din ţară. Dacă acest lucru ar fi fost făcut calitativ ani la rând, în prezent nu am avea atâtea condamnări la CEDO şi, pe de altă parte, nu trebuie să uităm că mulţi judecători sunt presaţi din exterior, adică judecătorii cu adevărat nu sunt în toate cazurile independenţi.

Mai este o problemă în faptul că majoritatea judecătorilor de instrucţie sunt foşti colaboratori din Procuratură, adică sunt nişte oameni care au venit în sistemul judiciar cu mentalitatea procurorilor. Eu nu spun că este bine sau rău, dar reieşind din experienţa negativă prin care am trecut cu toţii, când am trăit în Uniunea Sovietică şi am acumulat multă experienţă negativă, apar mai multe probleme care ţin de conştientizarea standardelor pe care suntem obligaţi să le respectăm, mă refer la standardele internaţionale, inclusiv art. 5 din Convenţia Europeană: omul se prezumă a fi liber şi numai atunci când procurorul a venit cu probe suficiente, când a demonstrat judecătorului de instrucţie că unui om anume, în cadrul unui dosar penal, urmează să-i fie aplicat arestul preventiv sau prelungit termenul arestului, doar în acest caz omul poate fi închis. În alte cazuri acest om se prezumă că nu trebuie să fie închis.”

Europa Liberă: Dar, în ce proporţie sunt justificate mandatele de arest emise de judecători?

Veaceslav Ţurcan:
„Majoritatea mandatelor de arest, în viziunea mea ca avocat, pot fi supuse unei critici argumentate. Mă refer şi la hotărârile judecătorilor de instrucţie şi la deciziile care sunt emise de Curţile de Apel. Ele nu sunt suficient de bine argumentate, adică calitatea actului de justiţie este foarte slab.”

Europa Liberă: Dar dacă e să ne referim la instruirea judecătorilor din ţară, ei cunosc suficient de bine jurisprudenţa CtEDO pentru a o aplica adecvat?

Veaceslav Ţurcan:
„Sunt de părere că nu o cunosc suficient de bine. În caz contrar, dacă afirmăm că ei cunosc practica Curţii, standardele internaţionale care urmează să le respecte, atunci de ce există atâtea hotărâri nemotivate? Din ce cauză oamenii se plâng şi se plâng intemeiat, şi câştigă procese la CEDO? Este o problemă care ţine de atitudine, de disciplină, de responsabilitate din partea judecătorilor, a procurorilor şi a avocaţilor. Este o problemă complexă.”

Europa Liberă: Aţi menţionat că participaţi în dosare în care apăraţi interesele cetăţenilor din regiunea transnistreană. În ce măsură se adresează oamenii din stânga Nistrului la CEDO?

Veaceslav Ţurcan:
„Sunt cazuri foarte rare când oamenii apelează la CEDO dintr-un simplu motiv: avocaţii de acolo nu sunt nici într-un fel instruiţi, decât în cazuri rare când participă la cursuri de reciclare împreună cu cei din dreapta Nistrului, dar aceste cazuri sunt foarte rare. Avocaţii din Transnistria se tem să invoce şi să facă trimitere la standardele CEDO în instanţele judiciare nerecunoscute, deoarece pot fi urmăriţi şi eu cred că această teamă este întemeiată, adică pe parcursul anilor au înţeles că pot fi urmăriţi. Pe de altă parte, mulţi nici nu ştiu cum se poate face acest lucru.”

Europa Liberă: De multe ori, presa a scris că unii judecători îşi permit să mai uite de etica profesională, inclusiv în şedinţele de judecată. Cum se pot schimba lucrurile mai ales că judecătorul din start este considerată o persoană integră, un exemplu pentru ceilalţi?

Veaceslav Ţurcan:
„Eu cred că această problemă poate fi depăşită numai dacă permanent va fi discutată public, când vor fi discutate neajunsurile, toate cazurile când judecătorii procedează ilegal, înalcă inclusiv şi etica profesională. Eu cred că aceste probleme probleme pot fi depăşite. Avem nevoie de specialişti bine pregătiţi, dar să nu uităm de latura morală a judecătorilor: dacă sunt aceste persoane modeste, dacă merită să ocupe aceste posturi, dacă sunt bine pregătiţi – sunt probleme care pot fi depăşite numai prin implicarea inclusiv şi a reprezentanţilor mass-media, ca să fie public discutate problemele cu care ne confruntăm. Este unicul leac.”

Europa Liberă: Dle Ţurcan, s-a vorbit mult despre imunitatea judecătorilor, în ultima jumătate de an. Trebuie sau nu să aibă judecătorii această imunitate, să se bucure de ea?

Veaceslav Ţurcan: „Cred că imunitatea pe care o avem în prezent nu este un mecanism eficient. Totuşi sunt de părere că orice judecător urmează să fie ocrotit de lege, dar trebuie să ţinem cont de recomandările pe care le avem din partea experţilor din ţările europene.”

Europa Liberă: Adică fără imunitate?

Veaceslav Ţurcan:
„Da. Unele garanţii procesuale judecătorii trebuie să le aibă, deoarece trebuie să aibă protecţia în faţa cazurilor abuzive când ar vrea cineva să se răzbune pe ei şi să-i atragă la răspundere penală neîntemeiat deoarece nu a satisfăcut pofta la un politician. În astfel de cazuri ar trebui să aibă un nivel de protecţie mai sporit în comparaţie cu alţi cetăţeni, dar standardele care sunt aplicate la noi în ţară în prezent, ele duc la aceea că mulţi dintre judecători au pierdut simţul de teamă faţă de lege.”

Europa Liberă: O altă problemă discutată în ultimul timp este majorarea salariilor judecătorilor. În opinia Dvs, o astfel de măsură ar putea să elimine corupţia despre care se spune că ar exista în rândul magistraţilor?

Veaceslav Ţurcan: „Este un pas important. Un judecător care gândeşte liber şi vrea să înfăptuiască justiţia conform legii, el trebuie să aibă un saalriu demn, ca să aibă posibilitatea să-şi întreţină familia. Pe de altă parte, eu nu cred că este o măsură suficientă numai prin majorarea salariului, este o greşeală, deoarece dacă nu schimbi mentalitatea judecătorilor, în unele cazuri dacă nu schimbi chiar judecătorii, păi nu se va schimba situaţia în ţară.”

Europa Liberă: Republica Moldova s-a angajat în faţa partenerilor săi occidental să reformeze sectorul justiţiei. Dvs zi de zi mergeţi în instanţe. Cum vedeţi evoluţia reformei?

Veaceslav Ţurcan: „În ultimul timp, cel puţin pe dosarele pe care particip – civile sau penale – observ că situaţia se schimbă spre bine. Uneori mai particip la conferinţe internaţionale dedicate drepturilor omului, mai vorbesc cu avocaţi, jurişti din ţările CSI, inclusiv Ucraina şi Rusia. La noi situaţia se schimbă, multe acte legislative s-au schimbat. Aş spune chiar că legislaţia noastră este mai avansată în comparaţie cu alte ţări CSI, inclusiv şi în domeniul care ţine de aplicarea arestului. Problema e alta: mentalitatea oamenilor nu se schimbă aşa de repede cum am vrea. O altă problemă ţine de selectarea persoanelor potrivite pentru înfăptuirea actului justiţiei. Este o problemă foarte serioasă.”

Material realizat cu susţinerea Fundaţiei Soros-Moldova în cadrul proiectului operaţional „Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova”.
XS
SM
MD
LG