Linkuri accesibilitate

Suntem pentru convocarea de urgenţă a şedinţei extraordinare a Parlamentului


Igor Dodon: „„Noi considerăm că persoanele implicate în acest caz tragic trebuie să fie penalizate fie prin demiteri, fie prin pedepse administrative şi penale.”


Europa Liberă: Domnule Dodon, dumneavoastră şi grupul de parlamentari, care este în jurul dumneavoastră, este într-o situaţia iar avantajoasă, dar şi foarte responsabilă, pentru că va trebui, probabil, să înclinaţi balanţa într-o parte sau în alta, la fel ca atunci când s-a votat preşedintele Timofti. Simţiţi această responsabilitate?

Igor Dodon: „Noi simţim această responsabilitate pe parcursul întregii perioade, din momentul votării pentru preşedintele ţării, deoarece am dat o şansă ţării, la acea etapă. Şi vedem că acea oportunitate nu este utilizată de actuala guvernare, deoarece nu au făcut nimic ca situaţia în ţară să se îmbunătăţească. De aceea nu excludem că, în timpul apropiat, socialiştii ar putea să joace din nou un rol important pentru a lua o decizie ce se întâmplă mai departe: avem anticipate sau avem careva reformatare a guvernării.”

Europa Liberă: Dar, în special, în subiectul „procurorul general”, cum motivaţi pledoaria dumneavoastră?

Igor Dodon: „Noi considerăm că persoanele implicate în acest accident şi în acest caz tragic trebuie să fie penalizate fie prin demiteri, fie prin inclusiv (de ce nu?) pedepse administrative şi penale. Noi susţinem demiterea persoanelor care au fost implicate în acest grav accident. În ceea ce ţine de procuror, procurorul general, la această etapă, poate fi demis prin una din două modalităţi: sau îşi dă demisia singur, ceea ce, probabil, în această situaţie, ar fi o ieşire sau a doua variantă, preşedintele Parlamentului propune demisia acestuia.”

Europa Liberă: Dar temeiul nu e dovedit nici în instanţă şi nici de o comisie parlamentară. În ce temei să-şi facă harakiri procurorul?

Igor Dodon: „De aceea şi am spus foarte clar că, la următoarea şedinţă a Parlamentului, sperăm că va fi săptămâna viitoare, noi suntem pentru convocarea de urgenţă a şedinţei Parlamentului, o şedinţă extraordinară unde trebuie să se ia decizia pentru a crea o comisie de anchetă şi vom participa, dacă vom avea posibilitate, în activitatea acestei comisii, pentru ca mai departe să fie luată o decizie, în funcţie de gravitatea acţiunilor funcţionarilor publici. Cu toate că, menţionez încă o dată, poziţia socialiştilor este că persoanele, care au fost implicate în acest caz inclusiv nu au făcut publice detaliile referitor la gravul accident, trebuie să fie demise şi sancţionate.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, din discuţii rezultă şi din aluziile care se fac rezultă că nu e prima dată când în „Pădurea Domnească” au avut loc asemenea îndeletniciri. Dumneavoastră, ca vânător pasionat, ce puteţi spune: au mai fost primele persoane pe acolo? Adică într-adevăr i se putea întâmpla oricui aşa ceva?

Igor Dodon: „Eu sunt ferm convins că aşa ceva nu era posibil în cazul când ar fi fost o guvernare eficientă la Chişinău. Şi nu ar fi fost lupta aceasta a componentelor algoritmului politic. Pentru mine este straniu cum funcţionarii de talie înaltă, conducătorii statului nu au ştiu despre acest incident decât abia peste câteva săptămâni. Atunci îmi pun întrebarea ce fel de conducători de stat avem, ce fel de preşedinte, ce fel de prim-ministru care nu au ştiut informaţia? Informaţia trebuia să fie cunoscută în aceeaşi zi sau a doua zi şi imediat să se reacţioneze. Aceasta ar fi fost logic. Şi în timpul guvernării, când am fost şi eu parte a guvernării, de fapt, aşa şi se proceda.”

Europa Liberă: Dar la vânat se duceau primele persoane acolo unde e interzis şi împuşcau cu te miri ce?

Igor Dodon: „Nu prea cunosc astfel de cazuri, când se mergea chiar aşa.”

Europa Liberă: Dar la „Pădurea Domnească” s-a mai vânat până la 23 decembrie?

Igor Dodon: „Din informaţiile de care am auzit..., eu nu dispun de informaţii, deoarece nu am acces la aceste informaţii, după câte cunosc eu, s-a mai vânat şi în anii trecuţi în acel loc care, de fapt, e interzis prin lege.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, iarăşi, ca un vânător, spuneţi-ne, vă rog, se poate reconstitui rapid şi eficient locul sau se pot colecta probe, astfel încât să nu apară dubii, să nu rămânem cu toţii mască sau cu senzaţia că se camuflează, de fapt, urmele?

Igor Dodon: „Eu cred că acest lucru, în cazul acestui accident, acest lucru trebuia efectuat, colectarea probelor şi aşa mai departe imediat sau în aceeaşi zi, sau în ziua imediat următoare şi nu peste câteva săptămâni sau luni. A trecut prea mult timp pentru a vedea totuşi toate detaliile ce s-a întâmplat acolo. Au reacţionat foarte prost toate instituţiile statului. Şi aici mă refer nu doar la Procuratură, Ministerul de Interne, mie nu mi-e clar cum a reacţionat sistemul sănătăţii, care trebuia imediat să informeze, până la nivelul cel mai înalt şi mai departe, pe lanţ. Fiindcă sunt o serie de mecanisme ale statului, care nu au funcţionat deloc.”

Europa Liberă: Din ceea ce am auzit până acuma, şi dumneavoastră, la fel, aţi auzit, înainte de a se face expertize calificate, politice şi juridice, dumneavoastră ce calificare aţi da: de ce s-a tărăgănat? Ce reflexe i-au determinat pe oamenii, care au fost la vânătoare, să se ascundă unii pe alţii şi să tăinuiască, de fapt, un incident care, până la urmă, era clar că îi va compromite?

Igor Dodon: „Eu nu am nicio explicaţie ce anume a stat la baza acestor decizii. Era evident că acest lucru sau acest caz, tragic caz, mai devreme sau mai târziu, devenea public. Aşa cazuri nu pot fi tăinuite. De aceea ce a stat la bază? Nu ştiu. Chiar aştept cu nerăbdare şedinţa Parlamentului unde sper să am posibilitate să pun întrebări celor care au fost responsabili şi au participat unii din ei la acest grav accident.”

Europa Liberă: Partenerii strategici occidentali totuşi speră că este o situaţie recuperabilă, că sistemul judiciar, în special, nu este ratat, nu este pierdut cu desăvârşire. Dumneavoastră ce credeţi?

Igor Dodon: „Pe de o parte, s-a vorbit şi se vorbeşte de trei ani că
Ce fel de istorie de succes unde nu funcţionează instituţiile statului?

suntem o istorie de succes. Însă vedem că se întâmplă astfel de cazuri. Şi atunci partenerii externi, care tot au vorbit şi vorbesc în continuare de istorie de succes, trebuie să reacţioneze. Ce fel de istorie de succes unde nu funcţionează instituţiile statului? Şi acuma încearcă să iasă cumva cu faţa curată că uite trebuie de mai făcut acolo ceva, trebuie de mai făcut în altă parte.

Problema este alta. Sistemul nu funcţionează. Trebuie revăzut esenţial întregul sistem, atât ceea ce ţine de funcţionarea instituţiilor statului şi, în special, instituţiilor de drept, cât şi de alte mecanisme. Vedem că algoritmul politic instituit la Chişinău, trei ani în urmă, nu funcţionează. Şi acest lucru este foarte grav. Este grav nu doar pentru partenerii străini, ci, în primul rând, pentru cetăţenii Republicii Moldova care de azi înainte nu pot să aibă încredere în justiţie, nu pot să aibă încredere în Procuratură.

Pentru că întrebarea este simplă: dacă îşi permit acest lucru persoanele sus-puse, atunci ce să vorbim de o problemă a unui cetăţean simplu? Cum poate el să aibă încredere în sistemul de judecată, dacă judecătorii participă la aşa evenimente şi se întâmplă ceea ce s-a întâmplat şi ei tac? Aici apar foarte multe semne de întrebare şi, de fapt, se demonstrează că sistemul este putred. Şi trebuie revăzut esenţial.

Suntem în situaţia când, cel mai probabil, vor fi două scenarii: sau va fi revăzut întregul sistem (vor cădea capete, mai devreme sau mai târziu: sau după anchetă, sau înainte de anchetă) sau, nu ştiu, eu nu exclud şi un scenariu de alegeri anticipate în acest caz.”
XS
SM
MD
LG