Linkuri accesibilitate

Maia Panjikidze: Georgia vrea să continue politica de integrare europeană şi euroatlantică


Maia Panjikidze
Maia Panjikidze

Ministra de externe de la Tbilisi spune însă că, spre deosebire de Saakashvili, noul guvern vrea să restabilească și legăturile cu Rusia.

Ministra de externe a Georgiei, Maia Panjikidze a declarat Europei Libere că guvernul coaliției Visul Georgian vrea să continue politica de integrare europeană și euroatlantică a președintelui Mihai Saakașvili, chiar dacă sunt rivali.

Aflată marți la Praga, Panjikidze a spus într-un interviu cu serviciul georgian al postului nostru că, spre deosebire de Saakashvili, guvernul premierului miliardar Bidzina Ivanișvili vrea să restabilească și legăturile cu Rusia. Restabilirea relațiilor diplomatice rămâne în afara discuției câtă vreme Rusia recunoaște republicile separatiste georgiene, Osetia de Sud și Abhazia. Dar Maia Panjikidze a insistat că relațiile economice și culturale pot fi reparate dacă se folosește o tactică a pașilor mici:

„Este dificil să atingem aceste scopuri și să restabilim relația cu Rusia și de aceea încercăm să începem discuțiile cu pași mici și teme ușoare. Pentru aceasta, premierul georgian a numit un reprezentant special pentru problemele georgiano-ruse, care se ocupă împreună cu un omolog rus de chestiuni simple ca economia, comerțul, relațiile culturale, subiecte umanitare, privind transportul și așa mai departe”.

Maia Panjikidze a fost întrebată ce pot schimba acești pași mici câtă vreme Georgia și Rusia nu se înțeleg în chestiunea cea mai importantă: republicile separatiste georgiene.

„Dacă putem găsi chestiuni de interes comun, face pași pozitivi și obține rezultate, atunci poate veni ziua când vom putea vorbi și despre lucruri mai complicate decât comerțul și economia. Cred că oricum este mai bine să faci ceva, decât să fii pasiv și să nu faci nimic. Cine știe ce va aduce viitorul”.

În timp ce face pașii mici în direcția Rusiei, guvernul premierului Bidzina Ivanișvili păstrează vechea prioritate de politică externă, spune Maia Panjikidze:

„Prioritatea cea mai înaltă a politicii externe georgiene este integrarea europeană și euroatlantică. Nu este alegerea guvernului Georgiei, ci alegerea poporului Georgiei și fiecare guvern trebuie să lucreze pentru atingerea acestor scopuri în politica externă. Dar aveți dreptate că încercăm să îmbunătățim relația cu Rusia. Știm cu toții că nu este un lucru simplu și nici nu așteptăm rezultate într-un an sau doi pentru a ne rezolva problemele politice cu Rusia. Preocuparea noastră cea mai importantă este de-ocuparea țării, restabilirea integrității ei teritoriale și suveranității”.

Dacă în planul politicii externe a noului guvern georgian relația cu Rusia a trezit interesul cel mai mare, atunci în planul politicii interne principala chestiune este ceea ce guvernul Visului Georgian numește restabilirea justiției și legalității, iar opoziția – răzbunare politică.
Numeroși demnitari apropiați președintelui Mihail Saakașvili au fost reținuți sau le-au fost deschise dosare după ce Mișcarea Națională Unită a președintelui a pierdut alegerile în octombrie trecut. În interviul cu Europa Liberă, Maia Panjikidze a respins acuzațiile că premierul Bidzina Ivanișvili ar aplica ”justiția selectivă” față de membrii fostului guvern cercetați pentru corupție, abuz de putere și alte presupuse ilegalități.

„Putem numai să le spunem tuturor să monitorizeze procesul, să vadă că este transparent, că decurge conform legii, că drepturile omului sunt respectate și abia apoi să judece despre noul guvern. Numai când investigația este încheiată și se pronunță sentința
se poate spune dacă procesul a fost motivat politic sau nu. Acum, putem, însă, da asigurări tuturor că nu avem justiție selectivă în Georgia, că suntem într-adevăr hotărâți să facem totul în conformitate cu supremației legii”.

Maia Panjikidze a repetat acuzația din timpul confruntărilor electorale de anul trecut în adresa președintelui Mihail Saakașvili, spunând că el ar fi fost cel care aplica justiția selectivă, arestând zeci de suporteri ai Visului Georgian și împiedicând coaliția să-și desfășoare campania electorală.

„Am trimis informația despre presiunile exercitate asupra noastră de către fostul guvern, despre șicanele la care am fost supus, amenzi, arestarea a 190 de oameni, i-am informat pe toți care au vrut să afle cum stăteau lucrurile în Georgia anul trecut. Dar nimeni nu asculta cu adevărat. Aceasta este impresia pe care o am acum”.

Pe acest fundal, mulți se întreabă dacă premierul Bidzina Ivanișvili și președintele Mihai Saakașvili vor putea coabita, fiind pentru prima dată în istoria post-sovietică a Georgiei când președintele și un premierul sunt rivali. Ministra georgiană de externe care a lucrat în serviciul diplomatic și sub Saakașvili este încrezătoare că este posibilă coabitarea, mai ales că nu va trebui să dureze prea mult:

„Cred că este posibilă și că vom învăța cum să coabităm. A fost poate mai greu la început, dar cred că în lunile următoare vom putea avea o relație normală cu Saakașvili. El este președintele Georgiei, a fost ales, iar mandatul său se încheie în octombrie. Iar noi suntem o forță politică nouă, am fost și noi aleși la alegerile parlamentare ca să formăm guvernul. Dacă și unii și ceilalți acceptăm această realitate, atunci coabitarea va avea loc și va fi posibilă. Dar este nevoie ca ambele părți să participe”.

A declarat serviciului georgian al Europei Libere, ministra georgiană de externe Maia Panjikidze în marginea unei vizite la Praga.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG