Linkuri accesibilitate

Naţionalistii Autonomi cercetaţi pentru propagandă fascistă


Pe site-ul grupării a apărut anunţul că oferă 300 de lei pentru fiecare femeie romă care dovedeşte cu acte medicale că a suferit o operaţie de sterilizare.


În România, organizaţia Naţionaliştii Autonomi a publicat săptămâna trecută pe site-ul sau informaţia că oferă 300 de lei pentru fiecare femeie romă care prezintă o adeverinţă ca s-a sterilizat. Acum a venit turul Consiliului National pentru Combaterea Discriminării să sesizeze parchetul, ceea ce a determinat deschiderea unei anchete. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Parchetul din Timisoara a inceput cercetarea gruparii Nationalistii Autonomi din Timisoara pentru propaganda fascista, dupa ce pe site-ul gruparii a aparut anuntul ca ofera 300 de lei pentru fiecare femeie roma care dovedeste cu acte medicale ca a suferit o operatie de sterilizare.

Procurorii l-au eliberat pe principalul suspect in cazul neo-nazistilor care au publicat un anunt pe mai multe site-uri prin care ofereau bani femeilor rome care dovedeau printr-o adeverinta medicala ca au suferit o operatie de sterilizare. Liderul miscarii Nationalistii Autonomi Timisoara 88 pare sa fie un profesor de istorie, care a renuntat la activitatea didactica, dar autoritatile nu i-au facut public numele. Acasa la el a avut loc perchizitie, dar cercetarile continua si pentru descoperirea celorlalti membri care au aderat la aceasta grupare cu filiale in mai multe judete ale Romaniei. Situl fondatorilor de la Timisoara a fost sters imediat dupa ce a inceput scandalul in incercarea celor implicate de a-si sterge urmele, iar zilele acestea a disparut si blogul neo-nazistilor din Hunedoara. Programul lor si chiar si anuntul prin care Nationalistii Autonomi dau cite 300 de lei fiecarei femei rome, daca apeleaza la sterilozare se afla insa intact pe site-ul filialei din Dimbovita, semn ca procurorii n-au ajuns inca prea departe cu cercetarile lor.

NAT88 este prescurtarea Nationalistilor Autonomi Timisoara la care a fost adaugat numarul 88, care este un cod al neo nazistilor pentru Heil Hitler, pornind de la faptul H este a opta litera din alfabet. Pe blogurile si site-urile lor nationalistii autonomi scriu la superlative despre ideologia gardista si legionara, dar activitatea lor, chiar si cea propagandistica este urmarita cu atentie de SRI Serviciul Roman de Informatii. In rapoartele acestei structuri informative au aparut referiri la grupari extremiste si neo naziste inca de acum 15 ani, insa Nationalistii Autonomi si-au facut filiale doar in ultimii ani, cind si au inceput de altfel sa functioneze, la nivel doctrinar si ideologic, dupa modelul vechilor cuiburi legionare.

De la unele din actiunile nationalistilor autonomi exista inca fotografii pe internet. Si cu toate ca fetele liderilor sint blurate, pentru expertii politiei sau procuraturii nu ar fi nici un fel de problema sa-i descopere pe extremisti. Deocamdata se vor baza pe informatiile SRI, au precizat surse din apropierea anchetei, care mizeaza pe faptul ca organizatiile radicale sint atent monitorizate, cu atit mai mult cu cit sint in legatura cu organizatii neo-naziste din Germania sau Serbia, cel putin in cazul Nationalistilor Autonomi.

Neo-nazistii din Romania sau neo-legionarii isi fac propaganda in spatiul virtual fara sa fie deranjati de nimeni, iar scrierile ideologilor antisemitilor interbelici au fost larg raspindite, inclusiv de bloguri ale unor jurnalisti, care isi asuma aceasta orientare ortodoxista, nationalista si homofoba.
XS
SM
MD
LG