Linkuri accesibilitate

Franța își continuă operațiunile militare în Mali, aprobată unanim de UE


Trupe franceze urcând la bord spre Mali
Trupe franceze urcând la bord spre Mali

În trecut, Franța era numita „jandarmul Africii” și a fost deseori acuzată că ar căuta să își mențină influența în fostele sale colonii, dintre care a făcut parte și Mali.

De câteva zile, trupele franceze luptă în Mali, fosta colonie a Franței din vestul Africii, unde guvernul a cerut ajutor în confruntarea cu rebelii islamiști aflați în ofensivă. În timp ce aliații Franței îi promit sprijin, una din întrebările discutate este dacă operațiunea franceză autorizată de ONU se va transforma în una europeană asemenea celei din Congo cu aproape un deceniu în urmă, care a întărit Politica de Securitate și Apărare a Uniunii Europene. Relatează de la Bruxelles, Dan Alexe:

Operațiunile militare franceze in Mali, incepute vineri, la cererea autorităților de la Bamako, aflate sub amenințarea ofensivei islamiste din nord, au continuat si astăzi, luni, pentru a patra zi consecutiv.

Franța, care e pe cale de a introduce măsuri de securitate excepționale acasă, pentru a preveni eventualele atentate, s-a bazat pe decizia ONU de a permite o intervenție militară externă în Mali, care sa pună capăt regimului de teroare islamiste din nordul deșertic al țării.

In Uniunea Europeană există unanimitate in chestiunea intervenției in Mali, cum o constata astăzi intr-un interviu in Die Welt fostul comisar european si premier italian Romano Prodi, care este acum trimis special al ONU pentru regiunea Sahel din Africa, ce include si Mali.

Capacitatea militară a Franței nu este insa suficientă pentru a susține un asemenea război de lunga durata, cu atât mai mult cu cît trupele islamiste s-au arătat a fi mult mai bine pregătite decât se credea, bazandu-se atât pe arsenalul recuperat de la militari fugari din Libia lui Gaddafi, dar si pe sprijinul financiar al unor monarhii din Golful Persic.

Marea Britanie si-a oferit de îndată sprijinul, ceea ce a dus la comentarii amuzate in legătura cu atitudinea reciprocă a Angliei si Franței atunci când cealaltă e implicată intr-un conflict militar, Franța abtinandu-se in general, sau criticand, Anglia intervenind însă atunci când e nevoie. Totuși, sprijinul britanic va implica deocamdată doar logistica, transport si antrenarea trupelor locale, iar nu misiuni de lupta.

Duminica, ministrul german de externe Guido Westerwelle a declarat ca UE se gândește in mod serios la o misiune comuna de antrenare și pregătire a forțelor maliene. Germania ar putea decide la rândul ei sa participe la o asemenea misiune, câtă vreme nu este vorba de operațiuni de luptă.

Belgia a răspuns în schimb favorabil, duminica, cererii Franței de a furniza câteva avioane de luptă.

Președintele francez François Hollande se pozitionase inițial ca un politician care se opune măsurilor militare, sau care caută sa le reducă la maximum. El a sugerat astfel o retragere anticipată din Afganistan. Intervenția militară franceză în Mali a mai surprins și pentru că în trecut, Franța lui De Gaulle sau a lui Mitterrand era numita "jandarmul Africii" și a fost deseori acuzată, inclusiv sub predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, că ar căuta să își mențină influența în fostele sale colonii africane, dintre care a făcut parte și Mali.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG