Linkuri accesibilitate

Autobuzele şcolare nu rezistă la gerul şi drumurile din Moldova


Cu autobuzul nou-nouţ, de la Dămăşcani, la Costesti, r-ul Râşcani. 13 septembrie 2011
Cu autobuzul nou-nouţ, de la Dămăşcani, la Costesti, r-ul Râşcani. 13 septembrie 2011

Chiar dacă reparaţia autobuzelor şcolare a intrat în obişnuinţa mecanicilor, copii reuşesc să ajungă în fiecare zi la şcoală.

Cele peste 100 de autobuze școlare cumpărate de ministerul Educației anul trecut ca să transporte elevii la școlile de circumscripție au trecut un prim test în această iarnă cu vreme rea numai datorită reparațiilor frecvente. Însă mai au de trecut un test cei care le-au cumpărat și care au intrat în vizorul ofițerilor anticorupție. Relatează Tamara Grejdean:

Majoritatea autobuzelor puse la dispoziţia şcolilor de circumscripţie pentru a aduna copiii din localităţile rămase fără şcoli nu fac faţă regimului de exploatare. Vasile Molodinov, şeful direcţiei învăţământ a raionului Căuşeni spune că şoferii îşi mobilizează toata măiestria ca să facă slalom printre gropi, dar oricum autobuzele se defectează frecvent, pentru că aceste unităţi ar fi potrivite pentru drumuri ideale şi nicidecum pentru cele din Republica Moldova:

„Ele se defectează în primul rând din cauza drumurilor care le avem noi. În primul rând drumurile sunt foarte rele. Autobuzele acestea care sunt procurate pentru noi, nu sunt pentru drumurile noastre, sunt pentru drumurile europene. Ar fi bine ca tehnica să fie mai de nădejde, nişte autobuze mai trainice. Ele sunt foarte bune, dar nu pentru drumurile noastre.”

Chiar dacă reparaţia autobuzelor şcolare a intrat în obişnuinţa mecanicilor, copii reuşesc să ajungă în fiecare zi la şcoală, ne asigură Ion Buzdugan de la direcţia educaţie a raionului Cantemir. De curând, unul din autobuzele care transportă elevii a rămas blocat timp de două zile din cauza unei defecţiuni. Acesta aşteaptă să fie lichidată în timpul apropiat de specialiştii incluşi în contractul de garanţie a autobuzelor, a mai adăugat Ion Buzdugan:

„Noi probleme cu ele avem zi de zi. Astfel de gen de probleme, ca să se blocheze total, absolut ca să nu fie urnit, prima dată avem aşa situaţie, a rămas în trafic, şi iată două zile nu l-am urnit, abia l-am întors înapoi şi stă parcat. Ne-au asigurat că astăzi o să vină, o să aibă un consiliu şi o să delege către noi o echipă ca să soluţioneze problema. Aşa şi nu au sosit. Rămâne mâine să vedem. Ne-au promis că o să vină încoace, la Cantemir.”

Pentru a cumpăra cele peste 100 de autobuze, Ministerul educaţiei a cheltuit aproape un milion de lei pentru fiecare, preţ dublu faţă de cel de la producător. Din acest motiv, procuratura de la Chişinău a deschis o anchetă penală pentru a stabili cine sunt funcţionarii care se fac vinovaţi de abuz în serviciu. Viorel Moraru, şef-adjunct al procuraturii anticorupţie ne-a declarat că acum sunt audiaţi martorii şi că suspecţi în acest dosar încă nu există:

„La moment, sunt ridicate actele în original referitoare la organizarea licitaţiilor publice şi rezultatele acestora. Se identifică potenţialii bănuiţi, adică urmează a stabili gradul implicării fiecărui funcţionar şi ulterior să decidem cine şi ce calitate să aibă. Acum, în cadrul urmăririi penale trebuie să administrăm probe ce ar demonstra, adică ar trece de la bănuială rezonabilă într-o altă formă, adică mai certă, de stabilire a gradului de vinovăţie a persoanelor implicate.”

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a spus că autobuze şcolare vor fi procurate şi în anul 2013, doar că urmează să se decidă cine va face aceste achiziţii, ministerul sau administraţia publică locală.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG