Linkuri accesibilitate

Liderii AIE despre „cazul de la vânătoare”


Premierul Vlad Filat cere demisia procurorul general. Marian Lupu: divergenţe există, însă circumstanţele vor fi examinate de o comisie specială a parlamentului.

Liderii Alianței pentru Integrarea Europeană s-au întâlnit astăzi pentru a-și regla relația destabilizată de o săptămână de dezbateri în presă despre vânătoarea din Pădurea Domnească. Aceste dezbateri au avut loc grație dezvăluirii făcute de politicianul Sergiu Mocanu, la 6 ianuarie, că la vânătoarea petrecută cu două săptămâni mai devreme a luat parte și procurorul general, Valeriu Zubco și a fost împușcat mortal un om. Premierul liberal-democrat, Vlad Filat cere demisia procurorului general sprijinit de Partidul Democrat, acuzându-l pe Zubco de încercarea de a ascunde cazul. Dar primul ministru se confruntă cu cererea în oglindă a democraților de a-l înlătura pe ministrul de Interne, Dorin Recean. Despre rivalitățile din sânul puterii reaprinse de tragica vânătoare aflăm mai multe de la Liliana Bărbăroșie:

După o discuţie de două ore de la care a lipsit liderului liberalilor, Mihai Ghimpu, dar a fost prezent democratul Vlad Plahotniuc despre care se crede că l-ar proteja pe procurorul general, premierul Vlad Filat a spus mai răspicat ca niciodată că Valeriu Zubco trebuie să plece în demisie:

„Domnul procuror general Zubco trebuie să plece în demisie. Dânsul nu are autoritatea morală necesară pentru a deţine această funcţie. Dincolo de demisie urmează să suporte şi consecinţele legale pentru neexecutarea atribuţiilor funcţionale sau pentru intervenţia în derularea unei anchete.”

Vlad Filat a dat de înţeles că ar exista dovezi clare că Valeriu Zubco ar fi exercitat presiuni ca accidentul tragic să nu iasă la iveală, motiv din care autosuspendarea pe durata anchetei, anunţată dimineaţă de procurorul general, nu ar mai fi o măsură suficientă. Mai ales că, aşa cum afirmă premierul, o astfel de suspendare nici nu ar fi prevăzută în mod expres de legislaţie:

„Poziţia noastră este una fermă, de la care nu vom deroga. Dacă nu va fi această demisie benevolă, sigur vom interveni prin vot în parlament ca dânsul să fie demis.”

Pe de altă parte, Marian Lupu, liderul partidului democrat care l-a avansat în funcţie pe procurorul general, spune că sigurul lucru fără echivoc pe care l-au convenit cele trei formaţiuni este ca parlamentul să se convoace în şedinţă şi să creeze o comisie specială care să investigheze circumstanţele în care cazul a rămas dosit de ochii publicului vreme de câteva săptămâni:

„Divergenţe între noi nu există, iar mecanismele – când, cum creăm aceste instrumente, - am convenit să le gândim în continuare. ”

Dar ce crede liderul democraţilor despre o vânătoare la care participă procurorul general în compania unor magistraţi cu funcţii importante în instituţiile de justiţie?

Marian Lupu: „Eu am cunoscut multe cazuri şi cinci ani în urmă, şi zece, când preşedinţi de ţară mergeau la vânătoare cu procurori, judecători. Eu gândesc că ei se duc la această vânătoare mai mult ca persoane fizice, nu ca reprezentanţi ai instituţiilor. Reproşul care a fost eu l-am comunicat astăzi: că s-a înregistrat un mod deficitar în care s-a comunicat pe marginea acestui caz, aceasta este cert.”

Dimineaţă, într-un briefing de presă, Marian Lupu insistase că şi ministrul de la interne, Dorin Recean, ar fi trebuit să suporte consecinţele acestei lipse de informări asupra accidentului de la vânătoare. Iată însă cum l-a apărat pe ministrul său premierul liberal-democrat:

Vlad Filat: „Ministrul Recean nu am fost la vânătoare. Domnul Recean nu este în incompatibilitate ce ţine de administrarea acestui dosar. Mai mult, MAI nu a avut acces la instrumentarea acestui dosar.”

Şi ministrul Recean declarase astăzi într-o conferinţă de presă că nu ar avea motive să se autosuspende sau să plece în demisie pentru că nu ar exista nici un conflict de interese care i-ar cere-o. La finalul unei anchete asupra modului în care a fost raportat incidentul de la vânătoarea din 23 decembrie, ministrul Recean a operat în schimb cinci demisii, printre cei concediaţi figurând comisarul de Fălești şi alţi patru subalterni de-ai acestuia.
Previous Next

XS
SM
MD
LG