Linkuri accesibilitate

Asigurările de sănătate: dilema guvernului de la Bucureşti


Banii care nu vor mai fi daţi spitalelor private, ar urma să fie folosiţi pentru creşterea finanţării spitalelor publice.

Ministrul sănătății din România, Eugen Nicolăescu a anunțat în marginea dezbaterilor despre bugetul pe 2013 că vor fi reduse contribuțiile din bugetul asigurărilor de sănătate pentru spitalele private. Anunțul a deschis o dezbatere despre competiția pe piața serviciilor de sănătate și calitatea spitalelor publice. Relatează Sabina Fati:

Ministrul roman al Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu a declarat ca de la 1 martie cei care vor dori sa se interneze in spitalele private nu vor mai beneficia de nici un decont din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Ar trebui finantate spitalele private romanesti din bugetul public sau mai degraba ar trebui respectata regula de baza care spune ca asigurarea platita de pacient merge dupa acesta indiferent unde se trateaza el? Aceasta este dilema guvernului de la Bucuresti. Cel mai ascultat specialist din Ministerul Sanatatii, doctorul Raed Arafat declara ca „cele mai complexe cazuri medicale sint tratate in spitalele publice” si ca potrivit analizelor facute, in diverse judete intre 6 si 17 la suta din sumele alocate in acele locuri mergeau spre unitatile private. Din punctual lui de vedere spitalele private ar trebui finantate din asigurari private sau complementare si nu din fondul asigurarilor de sanatate.

Pe de alta parte ar fi normal ca fiecare pacient sa decida ce face cu asigurarea sa de sanatate si daca vrea sa se trateze intr-un loc mai civilizat, in care sa nu dea mita si are suficienti bani sa completeze difetenta dintre cit acopera asigurarea sa si costul final cerut de spitalul privat, sa opteze pentru aceasta varianta.

Ministrul roman al Sanatatii, Eugen Nicolaescu a precizat ca romanii care vor dori sa se interneze in spitalele private nu vor mai beneficia de nici un decont din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, incepind cu 1 martie. Multi romani cu venituri medii preferau, insa, unitatile private pentru a nu mai fi nevoiti sa dea mita, fiindca in sistemul medical autohton nici doctorii, nici pacientii nu concept eliminarea mitei traditionale. Totusi daca spitalele private nu vor mai putea accesa asigurarile de sanatate ale pacientilor costurile vor creste vertiginos. De exemplu nasterea costa in spitalele private in acest moment intre 700 si 2000 de euro in functie de interventiile medicale implicate. Daca nu vor fi puse la socoteala asigurarile medicale preturile vor creste cu circa 300 de euro.

Totusi spitalele private nu sint inca in Romania suficient de dotate, astfel incit in cazurile dificile, chiar si spitalele private fac apel la spitalele de stat. Din aceasta perspectiva, Raed Arafat, subsecretar de stat si artizanul medicinei de urgenta din Romania spune ca banii care nu vor mai fi dati spitalelor private, vor fi folositi pentru cresterea finantarii celor 53 de spitale strategice care asigura peste 70 la suta din cele mai grave cazuri medicale din tara. In acest fel vor creste sumele pe fiecare caz in parte si vor fi create in plus fonduri pentru programele de anestezie, terapie intensive, dar si pentru alte tipuri de urgente.

Primul ministru, Victor Ponta a precizat ca in final va fi luata o decizie politica in acest sens, dar deocamdata exista o serie de presiuni pentru renuntarea la aceasta idee, presiuni venite dinspre corpul medical, in conditiile in care cei mai buni doctori au doua lefuri una de la stat si alta de la o clinica privata, dar si dinspre Opozitie. Inclusiv in interiorul guvernului de centru-stinga exista opinii contrare, insa analiza ministerului muta accentul dinspre privat spre stat, exact opusul tendintei reformei pe care a inceput-o guvernarea de dreapta.

Citate
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, Romania
„Cetatenii romani, in proportie de 90%, sint saraci si traiesc din asigurari sociale de sanatate (…) iar legea spune ca asigurarile sociale de sanatate sint obligatorii pentru ca reprezinta sistemul de solidaritate. Cine doreste sa exprime optiuni, poate face asigurari private, legea de azi permite oricui.”
XS
SM
MD
LG