Linkuri accesibilitate

Bulgaria vrea să înceapă de una singură construcția gazoductului Nabucco


Boiko Borisov: „Mai devreme sau mai târziu gazele vor veni. Atunci însă vi le vom vinde mai scump.”


Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a spus că țara sa va începe de una singură construcția gazoductului Nabucco, cel care ar urma să aducă în Uniunea Europeană gaze din regiunea Mării Caspice și care a fost discutat zilele acestea la o reuniune internațională la Sofia. Borisov a încercat astfel să îmbărbăteze alte țări participante la proiectul care pare să treneze. Relatează de la Sofia Petio Petkov.

Bulgaria va demara singura proiectul Nabucco chiar daca în jurul acestuia plutesc multe necunoscute. Premierul Boiko Borisov a anunțat că prima sapătură va fi făcută în mijlocul lunii iunie – în ajunul alegerilor parlamentare.

Cu trei luni în urmă tot el a anunțat startul lucrărilor pentru luna ianuarie. Nu au fost date explicații pentru amânarea de 6 luni.

Borisov însă a adresat un avertisment participanților la proiect – „Care doriți sunteți bineveniți la finanțarea și realizarea gazoductului. Mai devreme sau mai târziu gazele vor veni. Atunci însă vi le vom vinde mai scump. Cel târziu în finele lunii iunie vom demara lucrările. Nu mai dorim să așteptăm și să facem mari cheltuieli administrative – așa cum se întămplă de ani de zile”.

Borisov a mai spus că tronsonul cu o lungime 424 de kilometri va face parte din Nabucco dar de fapt va servi inițial drept o legatură de interconexiune cu sistemul turc de gazoducte. În acest mod Bulgaria își va reduce dependența de Gazprom.

Ministrul economiei, energeticii și turismului Delian Dobrev a făcut mai apoi unele clarificări. El a declarat că este vorbă de fapt de un gazoduct cu o lungime de 225 de km din care 75 – pe teritoriul bulgăresc și 150 – în Turcia.

La prima în acest an, la ședința a comitetului Nabucco au participat delegaţii guvernamentale din România, Austria, Ungaria, Turcia, reprezentanţi ai investitorilor, ai Comisiei Europene, Direcţia Generală Energie, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii, Fondului Monetar Internaţional. Ședința următoare va avea loc în Ungaria în mijlocul lui martie.

Proiectul Nabucco are drept scop să transporte circa 30 de miliarde metri cubi de gaze naturale anual de la Marea Caspică spre Europa. Conducta care trebuia iniţial să lege Turcia de Austria via Bulgaria, România şi Ungaria pe o lungime de 3 900 km, a întâmpinat mai multe probleme, printre care lipsa de potenţiali furnizori de gaze, ceea ce a amânat de mai multe ori începerea construcţiei.
XS
SM
MD
LG