Linkuri accesibilitate

Acordul ruso-american asupra adopțiilor


Imagine de la votarea legii antiamericane de către Consiliul Federației, la 26 decembrie 2012
Imagine de la votarea legii antiamericane de către Consiliul Federației, la 26 decembrie 2012

Valabilitatea acordului ar fi prelungită pînă în 2014, dînd speranțe noi unor familii de americani.


Stirea ca Rusia interzice americanilor sa adopte copii a stirnit un val de reactii negative in Statele Unite. Au avut aceste reactii un efect? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Kremlinul pare sa dea inapoi, cel putin asa arata unii analisti. Intr-adevar reactiile de aici au fost foarte vizibile. Interpretarea că masura Dumei ar fi un raspuns la o decizie americana de a nu acorda vize unor oficialitati din Rusia, acuzate de grave incalcari ale drepturilor omului a accentuat nemultumirea pentru ca - aratau acele voci - copii orfani nu trebuiesc pedepsiti pentru o disputa politica.

Rind pe rind s-au perindat pe la televiziuni familii care erau pe cale sa adopte orfani din Rusia si care au vorbit despre ceea ce considera a fi o mare nedreptate. Aceasta s-a suprapus peste dovezile din ce in ce mai dese că Vadimir Putin are atitudini anti-occidentale si nedemocratice.

Ieri, purtatorul de cuvint al presedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a spus ca acordul bilateral cu privire la regimul de adoptii, intre Statele Unite si Rusia va continua sa ramina in vigoare pina in ianuarie viitor. Aceasta reprezinta o raza de speranta in circa 50 pina la 100 de cazuri, care sint pe rol in diverse faze de aplicare.

Legea adoptata de Duma si semnata de Putin parea sa prevada oprirea imediata a adoptiilor. In consecinta se credea - si a rezultat si dintr-o nota predata de rusi Departamentului de Stat - ca noua masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013, dar acum se pare ca adoptiile vor continua anul acesta, cel putin.

Duminica, opozitia din Rusia organizeaza o mare manifestatie la Moscova impotriva interdictiei, fiind asteptate circa 20 de mii de persoane. Nu este clar daca declaratia lui Peskov inseamna o schimbare de pozitie sau pur si simplu faptul ca in conformitate cu acordul, partile trebuie sa dea un prea-aviz de un an, daca intentioneaza sa se retraga.

Unii experti cred ca Kremlinul vrea sa spuna ca respecta un acord pentru ca apoi sa dea vina pe tribunale pentru oprirea adoptiilor. In conformitate cu legea rusa, pentru a fi adoptat international un copil rus trebuie sa fie respins de trei ori, de familii ruse care doresc sa adopte. Practic asta inseamna ca multi copii cu infirmitati sau nevoi speciale sint sacrificati acum, fiind privati si de adoptii internationale.
XS
SM
MD
LG