Linkuri accesibilitate

„Avem probleme în instituţii care trebuie să fie rezolvate cât mai urgent!”


Vlad Filat: „Nu știu dacă este mai grav ceva decît un omor tăinuit”.


Consiliul Superior al Magistraturii i-a retras azi imunitatea judecătorului Gheorghe Crețu care este principalul suspect al procurorilor în cazul omorului de la vânătoare din Pădurea Domnească. Tot astăzi, Crețu și-a dat și demisia din funcția de vicepreședinte al Curții de Apel. Acestea sunt ultimele fapte din cazul uciderii „din imprudență” a unui om la vânătoarea din 23 decembrie, la care au luat parte înalți demnitari din justiție, inclusiv procurorul general, Valeriu Zubco. Dincolo de fapte, politicienii și cei implicați au continuat astăzi șirul de declarații în încercarea să gestioneze criza de imagine. Dar au lăsat și azi în afara discuțiilor întrebările despre calitatea unei guvernări în care primul ministru spune că află de la televizor despre ceea ce se întâmplă în țară și calitatea unei justiții în care procurorii și judecătorii merg împreună la vânători, iar a doua zi judecă oameni și împart sentințe, fără a vedea în asta un conflict de interese. Relatează Liliana Barbăroșie:

Asemenea premierului, şi şeful statului a spus astăzi că ar fi aflat despre omorul de la vânătoare din presă, şi nu de la instituţiile care ar fi trebuit să-l informeze, motiv pentru care a criticat Poliţia şi Procuratura. Soluţia pe care a avansat-o Nicolae Timofte, prin purtătorul său de cuvânt, este să se creeze o comisie parlamentară care să ancheteze întregul episod.

„S-a acţionat în mod defectuos”, a explicat cererea şefului statului, Vlad Ţurcanu.

Declaraţia preşedintelui evită totuşi să vorbească pe faţă despre o muşamalizare a faptului, precum şi despre nevoia unor demisii pe care continuă să insiste premierul:

„Cum e posibil ca primul ministru să nu ştie, atunci când Moldsilva este instituţie guvernamentală, poliţia trebuia să ştie, SIS-ul trebuia să ştie, Ministerul Sănătăţii trebuia să ştie? Uitaţi-vă că s-a întâmplat. Şi acest lucru arată că avem probleme în instituţii care trebuie să fie rezolvate cât mai urgent,” a declarat astăzi, după şedinţa de guvern, Vlad Filat.

Soluţia pe care a insistat şi astăzi premierul este demisia Procurorului General, acuzat de incapacitatea de a gestiona o situaţie de criză în care a fost implicat, dar şi pe o reformă generală a acestei instituţii:

„Eu am realizat la un moment dat un compromis în legătură cu procurorul general şi uitaţi-vă la ce am ajuns. Nu vreau alte cazuri grave, deşi nu ştiu dacă este mai grav ceva decât un omor tăinuit.”

I-am solicitat însă ministrului afacerilor interne, Dorin Recean, care a făcut şi el astăzi primele declaraţii referitoare la acest incident, să explice când şi cum a ajuns cazul în circuitul informaţional poliţienesc:

„Eu, cu siguranţă, nu am aflat această informaţie conform procedurii. Dacă se respecta, trebuia să aflu pe 23 decembrie, imediat ce s-a produs. Nici pe 23, nici pe 24 cazul nu a figurat în sinteza noastră. Am declanşat o anchetă internă şi vom informa publicul cât de curând despre întregul parcurs al acestei informaţii.”

Editorialistul de la Chişinău, Nicole Negru, căruia i-am solicitat o opinie despre calitatea unei guvernări în care premierul şi şeful statului spun că află de la televizor despre o astfel de situaţie, tratează cu neîncredere aceste afirmaţii ale demnitarilor:

„Nu cred că vreun poliţist şi-a asumat răspunderea să nu informeze superiorii despre un caz atât de grav. Mai degrabă informaţia a fost dosită undeva la nivelul vice-ministrilor. Avem două instituţii, Procuratura şi Poliţia, care nu şi-au făcut datoria. Şi se pare că nici SIS-ul. Deci, este un caz care e ca o hârtie de turnesol arată gradul de transparenţă şi sistemul de valori şi principii din societatea noastră.”

Nicolae Negru mai spune că dincolo de aspectele juridice şi politice, incidentul ridică şi o gravă problemă morală:

„E dubioasă această asociere a procurorilor, judecătorilor, oamenilor de afaceri. Amploarea acestei echipe vânătoreşti e halucinantă. Un procuror general, care organizează o asemenea acţiune, pentru că probabil el era în centrul ei… Ar trebui să ne pună în gardă ce are el în cap şi ce crede despre rolul său în justiţie.”

Între timp, aşa cum sugerează premierul, la iveală ar putea ieşi şi alte nume de demnitari care ar fi ascuns faptul participării la acea vânătoarea cu ghinion. Până acum se ştie că cel puţin doi magistraţi importanţi i-au făcut companie procurorului general Valeriu Zubco la vânătoarea soldată cu decesul unui tânăr.
Previous Next

XS
SM
MD
LG