Linkuri accesibilitate

Misterul maşinii cu număr guvernamental de la staţiunea montană din Ucraina


Maşina surprinsă de un turist pe 5 ianuarie 2013 la staţiunea montană de lângă s.Boian, Cernăuţi (Sursa foto: jurnal.md)
Maşina surprinsă de un turist pe 5 ianuarie 2013 la staţiunea montană de lângă s.Boian, Cernăuţi (Sursa foto: jurnal.md)

„Cât timp nu va exista presiune din partea publicului, vor exista şi aceste abuzuri.”


Premierul Vlad Filat a promis de mai multe ori că va lupta cu corupţia – atât cu cea la nivel înalt cît şi cu cea „la firul ierbii”. De asemenea, in multe din luările sale de cuvânt a vorbit despre nevoia responsabilităţii şi transparenţei în actul de guvernare şi despre pedepsirea celor vinovaţi de abuzuri. O maşină cu număr guvernamental a fost fotografiată de un turist la Cernăuţi. Era în interes personal sau de serviciu? Şi daca era în interes personal, ce măsuri au fost luate? Întrebări la care Liliana Barbăroşie a căutat să afle răspuns.

Factori guvernamentali spun că nu au aflat deocamdată cine şi în ce scop a utilizat autoturismul cu numere RM A 111 surprins în câteva poze luate tocmai la Cernăuţi şi trimise în ajunul Crăciunului de un turist unei instituţii de presă de la Chişinău. Secretarul General adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, a explicat Europei Libere de ce investigaţia pare să treneze, chiar şi într-o situaţie la prima vedere atât de uşor de clarificat şi în care s-a implicat chiar şeful executivului:

„Pentru că nu toate numerele RM A sunt în gestiunea garajului guvernului. Numerele respective sunt eliberate şi primăriilor, şi altor instituţii. Toată baza de date este la Registru. Acum se verifică toate detaliile. Am făcut un demers la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi aşteptăm un răspuns cât de curând.”

Numai că de la semnalarea cazului au trecut mai multe zile, lucru care i se pare inadmisibil jurnalistei Alina Radu, directoarea „Ziarului de gardă”, publicaţie care anterior a dezvăluit mai multe situaţii în care demnitari de stat au fost observaţi utilizând maşinile de serviciu în scopuri personale. Pentru a explica de ce este importantă urmărirea şi elucidarea unor astfel de abuzuri, jurnalista Alina Radu a recurs la o paralelă, extrem de relevantă la părerea sa:

„În ziua în care presa de la Chişinău a semnalat acest caz, şi presa britanică a semnalat un caz de fraudă cu maşina de stat, în care ministrul transporturilor responsabil de circulaţia trenurilor nu foloseşte trenul de acasă până la serviciu, ci maşina de serviciu. Presa britanică nu l-a lăsat pe acel ministru până el nu a venit cu scuze publice de la cetăţeni şi a luat deja trenul ca să circule. În Republica Moldova nu numai că nu se gândeşte nici un ministru la aşa ceva, dar se fac şi mai multe: merg soţiile, soacrele, copii la magazin, la piaţă, florărie sau unde mai au nevoie, dar se mai duc şi la odihnă în altă ţară şi nimeni nu răspunde. Deci, în Marea Britanie a fost calificată ca o fraudă faptul că ministrul şi-a folosit maşina oferită de guvern. În Republica Moldova din păcate aceste lucruri sunt considerate ceva firesc, în nici un caz fraude…”

Este totuşi vorba despre un accident sau, dimpotrivă, o practică, şi care ar trebui să fie reacţia instituţiilor statului în astfel de situaţii, l-am întrebat pe juristul Ion Guzun, coordonator de proiecte la Centrul de resurse juridice din Chişinău:

„Internauţii postează deseori poze cu maşinile funcţionarilor de stat, care sâmbătă, duminică, sunt surprinse în oraş, la cumpărături… sau situaţii în care în cadrul unor achiziţii publice sunt procurate scăunele pentru copii etc… Este un fenomen răspândit şi e păcat că este tolerat. Orice reclamaţie trebuie să fie făcută publică. Cât timp nu va exista presiune din partea publicului, vor exista şi aceste abuzuri”, susţine Ion Guzun, coordonator de proiecte la Centrul de resurse juridice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG