Linkuri accesibilitate

După ninsori, cod galben de gheţuş


Drumurile moldoveneşti practic sunt deszăpezite. Dar serviciul situaţii excepţionale îndeamnă şoferii să fie precauți.


Temperaturile scăzute, normale pentru această perioadă a anului, par să îi surprindă mai ales pe şoferi şi pe cei care se ocupă de administrarea drumurilor. Despre starea de lucruri de la punctele de trecere a frontierei şi în alte zone „vulnerabile” din cauza ninsorilor şi poleiului, mai multe de la Alla Ceapai.


Cei circa 100 de moldoveni blocaţi în trei autocare pentru o noapte, din 7 spre 8 ianuarie, la postul vamal Leuşeni - Albiţa au ajuns cu bine la casele lor, în după amiaza zilei de ieri. Autocarele au fost deblocate de 15 salvatorii de la situaţii excepţionale care au venit la frontieră cu două mijloace de tehnică de tracţiune, spune ofiţerul de presă de la serviciul situaţiilor excepţionale Diana Ţurcan.

Ieri seara au pornit spre Chişinău şi cei o mie de moldoveni care s-au revoltat în localitatea Huşi din România că autorităţile române nu-i lasă să treacă frontiera pe drumurile înzăpezite. Secretara primarului din judeţul Huşi a declarat Europei Libere că în seara de ieri drumul spre Vama Albiţa a fost deszăpezit, astfel autocarele şi maşinile cu numere de înmatriculare moldoveneşti au fost deblocate.

Astăzi, s-a circulat fără dificultăţi la punctele de trecere a frontierei moldo-române, spune ofiţerul de presă a poliţiei de frontieră din Moldova, Daniela Mânzat. În ceea ce priveşte frontiera moldo-ucraineană în două puncte de trecere a frontierei se circulă cu dificultate, spune Daniela Mânzat:

„E vorba de Medveja Zelionaia şi Saiti-Lesnoe. Vreau să menţionez că prin aceste puncte de trecere se circulă dar cu dificultate. Şi anume, partea de drum pe porţiunea ucraineană nu este deszăpezită şi asta creează unele impedimente la trafic. Oamenii sunt avertizaţi că dacă merg pot avea careva impedimente pe partea cealaltă, pe partea ucraineană. Vă spun că nu a fost deszăpezit încă drumul totalmente şi ar putea să rămână în nămeţi. Dar oamenii aleg, dacă vor să meargă merg pentru că punctele de trecere activează.”

Deşi șoferii sunt atenţionaţi că ar putea rămâne blocaţi în nămeţi de îndată ce trec frontiera Ucrainei niciunul nu a făcut cale întoarsă, spune Daniela Mânzat. Partea bună e că poliţia de frontieră nu a primit deocamdată nici un semnal despre vreo maşină cu numere de înmatriculare moldoveneşti blocată pe teritoriu ucrainean.

Astăzi, deşi mai multe drumuri locale din raioanele din centru şi nordul republicii pe parcursul zilei erau blocate din cauza zăpezii, nici un şofer nu a rămas blocat în autovehicul ore în şir, spune ofiţerul de presă de la servicii excepţionale. Diana Ţurcan spune că ieri situaţia a fost mai gravă, salvatorii au deblocat 50 de maşini, printre care şi patru ambulanţe.

La această oră, practic toate drumurile moldoveneşti sunt deszăpezite, asigură reprezentanţii Ministerului Transporturilor precum şi a serviciului situaţilor excepţionale. Însă îndeamnă şoferii să fie mai precauți, mai ales că meteorologii au anunţat cod galben de gheţuş pentru următoarele zile. Diana Ţurcan, vine cu câteva recomandări pentru şoferi:

„Să fie atenţi, să ţină cont de avertizările meteo, să nu pornească la drum dacă aceste călătorii nu sunt stringent necesare şi să aibă neapărat în port bagaj uneltele de primă necesitate pentru deszăpezire, dar şi materiale derapate pentru a se putea descurca pe moment, până cheamă în ajutor salvatorii să vină să le dea o mână de ajutor.”

În regiunea transnistreană, în ultimele zile, ninsorile au fost moderate, astfel s-a circulat fără dificultate. Ofiţerul de presă de la direcţia pentru afaceri interne de la Tiraspol a spus Europei Libere că nu au avut cazuri de drumuri înzăpezite, iar reprezentanţii protecţiei civile au împrăştiat pe drumuri material antiderapant. Meteorologii atenţionează pentru următoarele zile cod galben de gheţuş pe drumuri. Totodată, gerul se înăspreşte, iar zăpezile revin în următoarele zile.
Previous Next

XS
SM
MD
LG