Linkuri accesibilitate

Margarină pe post de unt


Am aflat, iată, că şi producătorii autohtoni au lacune, ba chiar umblă cu fofîrlica.


O ştire difuzată la sfîrşitul lunii decembrie mi s-a părut de-a dreptul halucinantă şi întristătoare. Din păcate, ea a fost eclipsată cu desăvîrşire de euforia sărbătorilor de iarnă, de parada gălăgioasă a vedetelor recente şi de multe alte ştiri senzaţionale. Mie însă ştirea aceea mi s-a întipărit în minte şi mărturisesc că toate zilele astea sînt tulburat de ea.

Aşadar, despre ce e vorba? Într-un reportaj, nişte controlori ai statului declarau că lactatele unor întreprinderi autohtone nu sînt ceea ce vor să pară. Inspectorii ne vorbeau despre untul unei întreprinderi care prin ingredientele sale era mai degrabă margarină. Alte lactate nu conţineau pe ambalaje toată informaţia despre ingrediente. Şi reieşea din reportajul acela un fapt de-a dreptul sinistru: smîntîna vîndută nu prea era smîntînă, laptele lăsa şi el de dorit, iar margarina era pe post de unt.

Autorii reportajului s-au grăbit să afle părerea ministrului agriculturii, a dlui Bumacov. Iar acesta, o spun cu toată sinceritatea, m-a lăsat mască. Dl ministru a spus că el cunoaşte fenomenul şi că în esenţă nimic grav nu e. Adică ar exista la rigoare o mică problemă, dar nu e cazul să facem din ţînţar armăsar. Adică am înţeles că, în fond, să mănînci margarină cu convingerea că mănînci unt nu e o chestie mortală. Şi margarina e comestibilă, nu?

Două decepţii m-au încolţit pe loc. Prima e că se zdruncinase temeinic mitul producătorului autohton care chipurile e onest ca îngerii şi ne oferă numai produse de calitate. Am aflat, iată, că şi producătorii autohtoni au lacune, ba chiar umblă cu fofîrlica.

A doua decepţie ţine de mesajul ciudat al ministrului Bumacov. Mi se pare de-a dreptul straniu că un ministru al agriculturii ştie că există o neregulă şi totuşi nu face ceva ca s-o anihileze, că vorbeşte despre hibă doar cînd vin ziariştii la el. Cum să nu fie grav faptul că marfa unui producător oarecare nu corespunde normelor şi că tu, cumpărătorul, eşti indus în eroare? Cum să nu fie grav faptul că untul seamănă mai mult cu margarina? Păi, ce ar trebui să fac eu ca să pot mînca unt adevărat? Să cumpăr margarină?
XS
SM
MD
LG