Linkuri accesibilitate

Victor Ponta în apărarea lui Dan Voiculescu


Doi aleși USL sau cine se aseamănă se... adună.
Doi aleși USL sau cine se aseamănă se... adună.

Premierul român sare în ajutorul senatorului pus sub acuzare pentru corupție și privatizare frauduloasă.


Premierul român, Victor Ponta i-a luat apărarea senatorului Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presa Impact, intr-un dosar de coruptie. Imixtiunea politicului in justitie a fost o traditie a guvernarilor din România pina in 2005, cind au inceput reformele initiate de Monica Macovei, ministra a Justitiei (2005-2007), artizana Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si a Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Dupa cistigarea alegerilor parlamentare (9 decembrie 2012) de catre Uniunea Social Liberala (USL) au aparut o serie de incercari de restauratie in aceasta zona atit de sensibila: propunerea unor procurori sefi fara performante si personalitate, deci usor manevrabili; schimbarea echilibrului in interiorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), inclusiv prin intimidarea sau hartuirea unor judecatori si procurori care mizeaza inca pe reformele juridice sustinute de presedintele Traian Basescu.

Pe fondul acestor incertitudini, premierul socialist al României, Victor Ponta, a declarat aseara ca judecatorul de la tribunalul Bucuresti „a luat o decizie gresita” atunci cind a trimis dosarul senatorului USL Dan Voiculescu la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar CSM ar trebui sa se autosesizeze.

Este vorba despre un dosar de coruptie in care senatorul si fondatorul celui mai mare trust media din Romania (detinator al televiziunilor Antena 1, 2 si 3) este acuzat ca a influentat in propriul interes privatizarea Institutului pentru Cercetari Alimentare.

Procesul ajunsese in pronuntare asta vara inaintea suspendarii presedintelui Traian Basescu si pentru a stopa procedura, Dan Voiculescu si-a dat atunci demisia din functia de senator, iar dosarul a fost trimis de la Inalta Curte la Tribunalul Bucuresti. Dupa alegeri, insa, cind acesta a dobindit din nou statutul de senator, dosarul de coruptie s-a reintors la Inalta Curte si urmeaza pronuntarea. Totusi pentru a bloca din nou lucrurile, Dan Voiculescu nu si-a depus jurmaintul de senator, sperind ca din punct de vedere procedural va mai trage de timp citeva luni, suficient pentru ca intreg cazul sa se prescrie, cu atit mai mult cu cit dosarul se afla pe rolul Curtii Supreme de mai bine de trei ani si jumatate.

Premierul Victor Ponta a simtit nevoia sa-i sara in aparare lui Dan Voiculescu, fost informator al politiei politice ceausiste, potrivit unui verdict final al justitiei. Seful guvernului de la Bucuresti, fost procuror, inainte sa fie descoperit de mentorul sau Adrian Nastase, nu a avut nici un fel de scrupule inainte de a se pronunta asupra unei decizii judecatoresti.

In cazul in care dosarul de coruptie al acestui mogul al presei românesti mai zabovea la Tribunalul Bucuresti, Dan Voiculescu putea spera sa fie salvat intr-un fel sau altul. Potrivit datelor procurorilor, Dan Voiculescu ar putea fi condamnat cu inchisoare pentru trafic de influenta, dupa modelul fostului premier Adrian Nastase, aflat la inchisoare. Procurorii anticoruptie spun ca privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare a fost facut in favoarea lui Voiculescu prin subevaluarea bunurilor institutului cu aproape 8 milioane de euro.

Interventia lui Victor Ponta in cazul Voiculescu scoate la iveala nu doar reteaua de interese a noii puteri, ci si mentalitatea liderilor guvernului de la Bucuresti. Victor Ponta a crescut la umbra lui Adrian Nastase, care l-a ocrotit si educat in spiritul unei filosofii politice care se bazeaza pe doua pirghii principale: reteaua sistemului care sustine puterea si interesele mutuale de grup.

Politigraf

XS
SM
MD
LG